Možete li naplatiti štetu kada na automobil padne grana?

Snježne padavine koje su jučer pogodile veći dio BiH, prouzrokovale su brojne probleme građanima.

U Sarajevugrane su padale i oštetile brojna privatna vozila građana.

U slučaju da vam se to desi, izdvojili smo na koji način možete reagovati.

Vlasnici, kao i ostali koji se nađu u situaciji da im podivljala priroda uništi automobil sasvim sigurno mogu doći do odštete, čak i ako nemaju kasko.

Prema informacijama sa web stranice Naplata štete, s obzirom na to da je prema Zakonu o komunalnoj djelatnosti održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta spada u komunalnu djelatnost.

Vlasnici oštećenih automobila u ovakvim slučajevima trebaju pokucati na vrata lokalne samouprave, odnosno nadležne komunalne službe, naoružani policijskim izvješćima.

Njihova je, dužnost održavati objekte komunalne infrastrukture i držati ih u stanju “funkcionalne sposobnosti”, a ukoliko dođe do plavljenja površine na kojoj je ta ista lokalna samouprava organizirala parkiralište ili šteta nastane naletom kontejnera za smeće, padom semafora, rampe ili sabraćajnog znaka, to je očiti znak da su zakazali u zakonom propisanoj obvezi.

Npr. ako je automobil uništilo drvo koje je palo na javnoj površini štetu treba platiti lokalna samouprava, jer su oni zaduženi i obavezni brinuti o takvom drveću na cesti.

Konkretno u Sarajevu ovakva šteta se može tražiti od Kantona Sarajevo, a koje je nadležno za održavanje komunalnih djelatnosti kantona. U većini drugih mjesta nadležnost je jedinice lokalne samouprave.

Međutim, do problema dolazi prilikom proglašenja elementarne nepogode, što odgovornom komunalnom društvu daje za pravo da se pozove na višu silu.

Nećete vjerovati za ishod zahtjeva za naknadom štete ponekad su potrebna i znanja iz biologije i botanike! Ne bilo kakva znanja, ne ona skupljena onako usput tokom života. Znanja pravih eksperata, vještaka se traže!

Hoćete li uspjeti sa zahtjevom za naknadu štete ovisi ne samo o tome da pronađete, primjerice vlasnika stabla koje vam je palo na vozilo, odnosno vlasnika stabla s kojeg vam je grana oštetila vozilo, već i od ‘zdravstvenog stanja’ stabla tj. grane, odnosno oblikovanja njegove krošnje!

Čini vam se suludo, ali sudska praksa kaže da je upravo to odlučujuće”, navode na stranici Naplata štete.