Nadležne službe uputile upozorenja građanima, širom Sarajeva zabilježena oštećenja na stablima

Kako je saopšteno iz Operativnog centra Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo jučer u poslijepodnevnim i večernjim satima zaprimio je prijave od operativnih centara Kantonalne uprave civilne zaštite i Policijske Uprave Novo Sarajevo, a koje se odnose na lomljenje stabala i većih grana pod opterećenjem snježnog pokrivača koje su prilikom pada blokirale saobraćajnice.

Služba za civilnu zaštitu angažovala je Službu za zaštitu i spašavanje od požara i vatrogastva, organiziranu u Vatrogasno društvo “Novo Sarajevo-1934“ da izvrše tehničke intervencije rezanja i uklanjanja stabala i polomljenih grana u ulicama: Hasana Brkića br. 11, Aleja lipa br. 11, Radnička br. 70a, Splitska br. 57, Džemala Bijedića br. 68 i 72, Porodice Ribar (cijelom dužinom jednog kraka ulice) i Humska br. 5 i 6.

Navode da se na terenu vrijedno radilo od ponoći do ranih jutarnjih sati, a aktivnosti su nastavili i danas povjerenici Civilne zaštite Općine koji rade na raščišćavanju pješačkih staza, trotoara i prilaza zdravstvenim ustanovama.

Kako su javili, pripadnici uspostavljenih struktura Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo i u narednim satima pratit će stanje na terenu, te intervenirati u slučaju pojava koje ugrožavaju živote i zdravlje ljude, kao i materijalna i kulturna dobra.

Iz KJKP Park apeluju na građane

Iz KJKP Park Sarajevo izvjestili su kako je njihova zimska služba neprestano na terenu, te da od jutros rade na uklanjanju snijega sa sadnica manjih stabala i grmlja, kao i na prevenciji štete na javnim zelenim površinama u šest općina u KS.

U ovom trenutku problem su velika i izuzetno visoka stabla čije grane i krošnje su povijene i dolazi do oštećenja grana, lomljenja manjih ili većih dijelova grana i krošnji.

Zabilježena su određena oštećenja na stablima na nekoliko lokacija u gradu, čije grane ili krošnje nisu izdržale težinu snijega”, naveli su.

Preduzeće Park upućuje apel građanima da vode računa o mjestima kojima se kreću, posebno o drvoredima u kojima se nalaze stara i odrasla stabla.

Apel se odnosi i na to da vode računa o mjestima na koja parkiraju automobile, jer, kako tvrde, iako su stabla pregledana, održavana ipak zbog snijega koji je izuzetno težak i mokar teško je napravit procjenu situacije.

Uporedo s poslovima zaštite, sprječavanja i saniranja šteta na zelenilu ekipe Parka konstantno vrše i ručno – pomoću alata i mašinsko čišćenje parkovskih staza, prolaza, pločnika i stepeništa koja prolaze kroz javne zelene površine koje su u nadležnosti preduzeća Park.

Kompletna radna snaga i mehanizacija su na terenu već više od 24 sata i ulažu se svi napori kako bi staze kroz zelene površine bile prohodne i očišćene, te omogućeno kretanje pješaka kroz parkove i zelene površine. Radi se i tretiranje staza protiv poledice”, saopštili su.

Preduzeće Park s obzirom na intenzitet padavina također moli građane za oprez prilikom prolaska kroz parkove, stepeništa i staze, jer snijeg konstantno pada, a posebno u blizini visokih stabala, zelenila i drvoreda.

Dodali su kako zimska služba Parka na terenu ostaje i dalje, a u slučaju potrebe i tokom noći.