Najavljena historijska polarna hladnoća u SAD-u i Kanadi, temperature će ići i do čak -51 stepen

Historijska polarna hladnoća najavljena je za Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

Meteorološke službe Sjedinjenih Država i Kanade u petak su pojačale upozorenja zbog niskih temperatura koje bi mogle dosegnuti i do -50 stepeni Celzija na američkom sjeveroistoku i u istočnoj Kanadi, pogođenima ledenim vjetrom.

U državi Maine temperatura u petak navečer i u subotu mogla bi pasti do čak -51 stepen Celzija, prema saopćenju Nacionalne meteorološke službe (NWS).

Radi se o “epskom arktičkom hladnom udaru”, situaciji kakvu sjeverni i istočni dio Mainea nije doživio od 1982. i 1988. godine, kaže NWS.

U nekim dijelovima američkog sjeveroistoka temperature bi uz udare ledenog vjetra “mogle doseći najniži nivo u desetljećima ili čak nivo nikada do sada zabilježen”, navodi NWS.

S druge strane granice izdana su upozorenja na polarne hladnoće za istočnu Kanadu, a tamošnje ministarstvo za okoliš upozorilo je na opasnost od ozeblina za nekoliko minuta.

Prolaznici u Montrealu imali su u petak osjet temperature od -41 stepen, uz snažne udare vjetra.

Elektroprivreda Hydro-Québec pozvala je na štednju energije, a vlasnici pasa zamoljeni su da ih utople.

U glavnom gradu Ottawi, udruge poput Salvation Army podijelile su visokogorske vreće za spavanje beskućnicima koji nisu smješteni u skloništima kako bi izdržali temperature do -40 stepeni.

U gradu je vidljivost u noći na petak bila gotovo nikakva zbog snježnih padalina uz jak vjetar.

I južniji dijelovi SAD-a u noći na subotu bit će vrlo hladni, posebno Boston i New York gdje se očekuje do -15 stepeni.