Naša stranka: “Kazna za FACE TV je rezultat politički montiranog procesa”

Regulatorna agencija za komunikacije, na čelu s Draškom Milinovićem, drastično je finansijski kaznila FACE TV.

Riječ je o navodnim propustima u tri emisije Centralnog dnevnika, između ostalog i zbog navodnog poziva na ubistvo Milorada Dodika.

Kazna u iznosu od 15.000 KM izrečena je FACE TV-u.

Podsjećamo, par dana vodila se polemika oko toga da li je Senad Hadžifejzović, novinar i voditelj emisije “Centralni dnevnik” rekao da Milorada Dodika, predsjednika RS treba ubiti ili umiriti.

RAK je ustanovio da je riječ o teškom prekršaju. Agencija za forenziku analizirala je sporni snimaki bez obzira na to što se nije moglo precizno utvrditi šta je Hadžifejzović rekao, RAK je izrekao kaznu.

Ovim povodom reagovala je i Naša stranka.

Senad Hadžifejzović nije pozvao na ubistvo Milorada Dodika. Jasno je to svima na prvo slušanje, a to je utvrdila i Agencija za forenziku. Unatoč tome, RAK je izrekao kaznu za nepostojeće djelo.

Jasno je da se radi o politički motiviranom procesu koji ima za cilj s javne scene eliminirati nepodobne i neposlušne novinare. To nećemo dozvoliti.

I prije smo upozoravali na pogubnost i nezakonitost izbora trenutnog direktora RAK-a Draška Milinovića, bivšeg direktora Radio-televizije Republike Srpske.

Mirjana Marinković Lepić, tada zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH, napomenula je da je za vrijeme Milinovićevog mandata RAK izrekao 19 izvršnih mjera protiv RTRS-a od čega se jedna odnosila i na Milinovića lično.

U najmanju ruku, direktor RAK-a mora biti neko koga sam RAK nije kažnjavao i, naravno, politički neovisan”, saopćeno je iz Naše stranke.