Nedim Sladić o novom prodoru hladnoće: “Zima nije rekla svoje”

“Zima još nije rekla svoje”, poručio je mladi bh. meteorolog Nedim Sladić.

Govorio je za emisiju Newsnight, a osim na ostatak zime koji je pred nama, Sladić je iznio i prognozu za proljetni period, koji bi trebao biti “topliji, ali i kišovitiji od prosjeka”.

Zima nije rekla svoje. Kako pojašnjava najpoznatiji bh. meteorolog, sada se dešava nešto što se odražava više na stratosferu, nego na atmosferu.

Ipak, ta dešavanja svoj zajednički uticaj mogu imati krajem februara i početkom marta.

Jedan od razloga zašto ne možemo otpisati zimu sa našeg područja je upravo to ponašanje polarnog vrtloga.

Zahvaljujući onome što se vidi posmatrajući njegovo ponašanje – može se reći da novi prodor hladnoće trebamo očekivati već krajem februara. Ipak, morat ćemo još vidjeti koliko će to trajati i da li će biti snijega”, dodao je.

U narednih desetak dana, pak, značajnijih padavina neće biti. Signali za obilnije padavine sve do 24. februara su mali.

S druge strane, na one mnogo manje obilne padavine nego što se očekuju za ovaj dio godine možemo računati od nedjelje, a samim tim i na nešto čišći zrak.

Sladić dodaje da će spomenuti trenutak s kraja februara presuditi u kojem će pravcu krenuti i proljeće. S obzirom na godine na koje ova najviše podsjeća – moglo bi se govoriti o nešto toplijem proljeću od prosjeka, posebno u njegovom drugom dijelu.

Ipak, hladni prodori se ne smiju isključivati, naročito ne na početku marta. Treba se očekivati i nešto veća količina padavina, naročito kada je riječ o lokalnim pljuskovima u drugom dijelu proljeća.

Šta kaže FHMZ?

Prije podne je u našoj zemlji bilo pretežno sunčano vrijeme.

U jutarnjim satima magle ili niske naoblake je bilo u sjevernim, istočnim i centralnim područjima Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 10 sati iznosile su: Bjelašnica -4; Ivan Sedlo 2; Bugojno i Drvar 3; Sanski Most i Široki Brijeg 4; Livno 5; Banja Luka, Gradačac, Sarajevo i Tuzla 6; Bijeljina, Doboj i Zenica 8; Trebinje 9; Mostar i Neum 10 °C.

Danas će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 °C, na jugu do 16 °C.

U četvrtak se u BiH očekuje pretažno sunčano vrijeme. Veći dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska oblačnost.

Jutarnja temperatura od minus četiri do dva, na jugu do pet, a dnevna od sedam do 13, na jugu zemlje do 15 stepeni.

U petak se u Bosni očekuje umjereno oblačno vrijeme. U Hercegovini nešto sunčanije. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Ponegdje u jugozapadnim područjima može pasti i malo kiše.

Jutarnja temperatura od minus dva do četiri, na jugu do šest, a dnevna od osam do 13, na jugu zemlje do 16 stepeni.

Prvog dana vikenda u Bosni se očekuje umjereno oblačno, a u Hercegovini sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla i niska oblačnost.

Jutarnja temperatura od minus jedan do četiri, na jugu do šest, a dnevna od osam do 13, na jugu zemlje do 16 stepeni.

Meteorolozi objavili izglede vremena za narednih 15 dana

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su izglede vremena za narednih 15 dana.

Nakon prilično oblačne nedjelje u kojoj su u centralnim područjima Bosne i Hercegovine registrovane slabe snježne padavine, u većem dijelu ove sedmice nad nama će biti nebesko plavetnilo sa vrlo malo oblaka.

Sunca će biti u izobilju, naručito u Hercegovini i u planinskim područjima. Magla i niska oblačnost, često i cjelodnevna u kotlinama i duž riječnih tokova u Bosni, zadržat će se u narednih pet radnih dana.

U ovim danima izvjesna je i izraženija temperaturna inverzija. Jutra će i dalje biti hladna, nerijetko i sa jačim mrazom. Tokom dana temperature zraka će rasti, i u Hercegovini će dosezati do 15 stepeni.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -4 °C do 2 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 5 °C. Najviše dnevne temperature između 5 °C i 11 °C, na jugu zemlje do 15 stepeni.

Prema raspoloživim prognostičkim modelima od 19.02. do kraja mjeseca preovladavat će promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme.

Očekuje se povremeno slaba kiša na području Hercegvovine, a u Bosni snijeg u planinskim i kiša u nižim područjima.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -1 °C i 5 °C u Bosni do 7 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 6 °C i 12 °C u Bosni do 16 °C u Hercegovini.