Nihad Uk o snijegu u Sarajevu: “Zadovoljan sam radom RAD-a”

Mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk odgovorio je na jutrošnje prozivke kantonalne SDA u kojima strankama Trojke spočitavaju saobraćajni kolaps u glavnom gradu BiH koji je, kako iz SDA navode, nastao neadekvatnom reakcijom na obilne snježne padavine.

Uk je, gostujući u programu BHRT-a, rekao da je očekivao ovakvu reakciju kantonalne SDA.

Kad sam vidio da je snijeg počeo padati jučer, očekivao sam da će odmah krenuti napadi. Kontaktirao sam direktoricu RAD-a. RAD je zadovoljan kako se čiste ulice, 40 vozila je u upotrebi. Ručno čišćenje se također odvija 24 sata“, rekao je Uk.

Dodao je da RAD nije nadležan za čitav teritorij Kantona Sarajevo.

Rad je nadležan isključivo za četiri gradske općine. Trnovo, Ilijaš, Vogošća i Ilidža su potpisali sa privatnicima čišćenje. Tako da, ukoliko su građani nezadovoljni i SDA nezadovoljna u tim općinama to treba se fakturisati na drugu stranu, a ne aktuelnoj vladi ili budućoj“, dodaje Uk.

Sarajevski odbor SDA jutros je kazao kako su sniježne padavine izazvale “potpuni saobraćajni kolaps u Kantonu Sarajevo i pokazale svu nesposobnost i nespremnost kantonalne vlasti i nadležnog ministarstva”.

Saobraćajnice su neočišćene u centru grada, a nevolje prigradskih naselja nemaju kraja. Ministar Hadžiahmetović se svake godine u jesen trijumfalno slika u krugu KJKP ‘Rad’, najavi da spremno dočekuju zimu i kako ih ništa ne može iznenaditi. Pri tome svaki put ‘popljuje’ prethodnu upravu ovog preduzeća, obeća novu mehanizaciju i ustvrdi kako će Sarajevo biti čist grad“, navode iz ove stranke.

Iz Centrotransa poslali poruku građanima, otežani uslovi za vožnju na brojnim linijama

Zbog uvjeta na putu i neočišćenih određenih dionica na padinskim dijelovima u Kantonu Sarajevo minibuske linije, poput Latinska ćuprija – Komatin, Latinska ćuprija – Jarčedoli, ne dolaze do svojih krajnjih odredišta.

Dakle, uvjeti su takvi da naši minibusi na padinskim dijelovima ne mogu doći do svojih krajnjih odredišta, riječi su glasnogovornice Centrotransa Irme Helja-Begić.

Kako dalje navodi, što se tiče autobuskih linija u javnom gradskom prijevozu u Kantonu Sarajevo, one su sve jutros krenule na vrijeme.

Ipak, na pojedinim linijama ima kašnjenja od minutu- dvije zbog nedovoljno očišćenih puteva i dionica.

Molimo naše korisnike usluga da imaju malo razumijevanja ukoliko određena linija kasni minutu – dvije“, kazala je Helja-Begić.

Govoreći od međugradskim linijama, Helja-Begić ističe da je i tu saobraćanje otežano.

Saobraćanje je otežano i na ovim dijelovima u Bosni i Hercegovini, jer ceste nisu dovoljno očišćene, naročito na planinskim prevojima Komar, Rogoj, Makljen, Karaula, Oštrelj, Lanište i Koprivnica.

Svi autobusi Centrotransa su jutros krenuli uredno i saobraćaju u skladu sa stanjem na putevima u BiH“, kazala je Helja-Begić.

Foto/ Na Čengić Vili stablo palo na parkirane automobile, građani još jučer zvali da upozore

Ogromno stablo jutros je pod pritiskom snijega palo na parkirane automobile u sarajevskom naselju Čengić Vila.

Snijeg je tokom cijelog dana intenzivno padao i stvorio brojne probleme, pa su ovakvi prizori bili i očekivani.

Međutim, kako za Sarajevsku seharu govore stanovnici ove ulice još jučer su pozvali policiju da upozore da je stablo pred pucanjem.

Kako kažu, niko nije reagovao na njihove prijave.

Na jednom automobilu stablo je napravilo ogromnu štetu zbog direktnog pada, dok su i drugi automobili, ali u manjoj mjeri oštećeni.

Foto: Čitalac (Sarajevska sehara)
Foto: Čitalac (Sarajevska sehara)

SDA za snijeg krivi “Trojku”: “Sve je isto, samo Forte nema”

Sarajevski Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije oglasio se jutros ponovo saopćenjem, a ovaj put “Trojku” odnosnu Našu stranku krive zbog snijega i kolapsa.

Navode da su snježne padavine pokazale svu nesposobnost i nespremnost kantonalne vlasti, iako su padavine bile poprilično intenzivne, a na čiščenju ulica prvog i drugog prioriteta radio je ogroman broj radnika i mašina.

Iako najavljivane, sniježne padavine izazvale su potpuni saobraćajni kolaps u Kantonu Sarajevo i pokazale svu nesposobnost i nespremnost kantonalne vlasti i nadležnog ministarstva. Saobraćajnice su neočišćene u centru grada, a nevolje prigradskih naselja nemaju kraja“, naveli su iz SDA.

Dodaju da je nadležni ministar svaki put kada je govorio o zimi koristio priliku da, kako kažu iz SDA, “popljuje” prethodnu upravu “Rad-a”.

Ministar Hadžiahmetović se svake godine u jesen trijumfalno slika u krugu KJKP ‘Rad’, najavi da spremno dočekuju zimu i kako ih ništa ne može iznenaditi.

Pri tome svaki put ‘popljuje’ prethodnu upravu ovog preduzeća, obeća novu mehanizaciju i ustvrdi kako će Sarajevo biti čist grad.

Međutim, od najavljivane Trojkine reforme javnog komunalnog sektora u Kantonu Sarajevo, ostala je ruina i ništavilo.

Protagonisti velikih obećanja i romantičnih vizija prebjegli su na državni budžet, a građani pamte prošlomjesečni vapaj bivšeg premijera Forte, koji je Sarajlije pozvao da i sami čiste snijeg. Novi mandatar bar strpljivo šuti. Čeka jugo“, zaključili su iz SDA.

KJKP “Rad”: “Na terenu 120 radnika i 44 vozila, čiste se ulice prvog i dio ulica drugog prioriteta”

Iz zimske službe KJKP “Rad” saopćili su jučer da je na terenu bilo 120 radnika i 44 vozila koji rade na čišćenju saobraćajnica.

Radnici svoje zadatke obavljali su na čiščenju saobraćajnica prvog prioriteta i dijela drugog.

Zimska služba KJKP RAD d.o.o. Sarajevo obavlja svoje poslove na čišćenju saobraćajnica prvog prioriteta i dijela saobraćajnica drugog prioriteta na kojima saobraća gradski saobraćaj.

Angažovana su 44 vozila koja obavljaju svoje zadatke na terenu na području četiri gradske Općine (Stari Gard, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), a na ručnom čišćenju je angažovano 120 radnika na području Općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo“, naveli su jučer iz ovog preduzeća.

Dodaju da će nastaviti aktivnosti na čišćenju.

Obzirom da će danas (jučer op.a.) snijeg padati intenzivno tokom cijelog dana i očekuje se jenjavanje tek u noćnim satima, ali će se nastaviti aktivnosti na čišćenju saobraćajnica II, III i IV prioriteta“, zaključuju iz KJKP “Rad”.