Novalićeva advokatica optužila ambasade i međunarodne zajednice da se miješaju u sudski proces

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u aferi “Respiratori”.

Suđenje se nastavilo završnim riječima odbrane.

Podsjetimo, sudi se premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, ministrici finansija FBiH Jelki Milićević i vlasniku preduzeća “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Nakon današnjeg ročišta medijima se obratila Vasvija Vidović, advokatica premijera Novalića.

U svojoj završnoj riječi mi smo pokušali dokazati da je Tužilaštvo, mislim da smo i dokazali, da je predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta u kome se dešavao, izvan teških okolnosti koje su tada vladale, izvan međunarodnih direktiva i smjernica koje su se odnosile na pandemiju, izvan zakonskog okvira za tu globalnu nesreću koja je zadesila cijeli svijet i konačno pokazalo veliko nepoznavanje regulative koja se tiče rada organa uprave posebno Vlade i FUCZ“, istakla je Vidović.

Navela je kako navodi optužnice, onako kako je napisano, moraju biti dokazani u cjelosti.

Ovdje, kao što ste mogli primijetiti iz onoga što sam ja izlagala, ne da nisu dokazane navodne optužnice za krivična djela, recimo pranje novca ili trgovina utjecajem ili zloupotreba položaja, one nisu niti opisani.

Kada bi Sud po mom shvatanju prihvatio to, učinio bi apsolutnu povredu postupka. S druge strane, navode optužnice onakve kakve jesu Tužilaštvo nije dokazalo“, kazala je ona.

Podsjetila je na završnu riječ Tužilaštva.

Vidjeli ste da Tužilaštvo nije dalo prijedlog da se ljudi osude. Nije dalo nikakav prijedlog. Pozvalo se, ja sam brojala, na tri dokaza koja su oni stalno eksploatisali i ponavljali“, rekla je Vidović i dodala:

Bilo je nekakvo mučno slušati što je Tužilaštvu svako kriv, od policijskih organa i agencija. Ako je iko radio u ovom predmetu za Tužilaštvo je SIPA.

Mnogo toga je bilo što Tužilaštvo nije dokazalo. Mi sve što smo govorilo, sve smo potkrepljivali dokazima“.

Upitana da prokomentira navode o nevidljivim silama koje je spomenula u sudnici, Vidović je kazala:

Ja sam te sile i imenovala tamo i duboko sam razočarana miješanjem političara koje sam nabrojala čak imenom i prezimenom, predstavnike stranaka, korištenjem cijelog ovog predmeta sa političkim ciljem u predizborne svrhe i nažalost miješanje međunarodne zajednice, ambasada, to je nezamislivo u organizovanim državama poput SAD-a i Velike Britanije da se miješaju u predmet koji je u toku.

Oni imaju pravo da određene pojave komentarišu pa i slučajeve. Ali da unaprijed ljude osuđuju, to nije dozvoljeno“, kazala je Vidović.