Novi snažan zemljotres zatresao Tursku, epicentar u blizini Istanbula

Novi snažan zemljotres pogodio je Tursku, ovog puta u blizini Istanbula jačine 5,5 po Rihterovoj skali.

Prema prvim podacima Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar zemljotresa je bio na 25 kilometara sjeveroistočno od Adapazarija.

Podsjetimo, danas su Tursku pogodila dva razorna zemljotresa jačine 7,8 i 7,7 stepeni po Rihterovoj skali.

Prema posljednjim podacima stradalo je više od 1.800 osoba, dok se stotine njih vodi kao nestalo.

Poznat identitet bh. državljanina koji je zarobljen ispod ruševina u Turskoj

Državljanin BiH nalazi se pod ruševinama u turskom gradu Malatija, potvrđeno je ranije od strane generalnog konzula BiH.

Kako saznaju mediji riječ je o Angelu Peševskom.

O tome da se nalazi pod ruševinama je iz kompanije čiji je Peševski usposlenik zvanično obaviješten konzulat naše zemlje u Istanbulu.

A. P. je državljanin BiH, a firma GOPA Worldwide Consultants obavijestila nas je da se nalazi ispod ruševina.

Za sada nemamo više informacija o njegovom stanju“, kazao je ranije za “Avaz” generalni konzul BiH Siniša Mihailović.

Nizozemac prije tri dana objavio da će Tursku uzdrmati snažan zemljotres

Izvjesni Frank Hoogerbeets, iz Harlema u Nizozemskoj, na svom Twitteru je 3. februara najavio da će južno-centralni dio Turske pogoditi zemljotres jačine 7,5 stepeni po Richteru.

On je, prema dostupnim informacijama, istraživač u nizozemskom centru Solar System Geometry Survey, koje je prema opisu na stranici zaduženo za praćenje povezanosti nebeskih tijela sa seizmološkim aktivnostima na Zemlji.

Hugerbits je na Twitteru tada objavio kako će Tursku “prije ili kasnije” pogoditi razoran zemljotres.

Nakon što je zemljotres uzdrmao Tursku, objava je postala viralna, a Hoogerbeets se oglasio na Twitteru.

Moje je srce uz sve one koji su pogođeni velikim zemljotresom u Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije, to će se dogoditi u toj regiji.

Ovim zemljotresima uvijek prethodi kritična planetarna ‘geometrija’ kao što smo imali u periodu između 4. i 5. februara“, napisao je on.

Danas su Tursku uzdrmala dva snažna zemljotresa jačine po 7.8 i 7.7 stepeni po Richteru.

Prema posljednjim informacijama, stradalo je više od 1.500 osoba.

Video/ Zastrašujući snimci nakon novog potresa u Turskoj

Novi potres magnitude 7.5 pogodio je Tursku, nakon onog od 7.8 koji je pred jutro zatresao jugoistočni dio te zemlje i Sirije i u kojem je poginulo po najnovijim podacima više od hiljadu osoba.

Novi potres pogodio je područje oko Kahramanmaraşa, nešto sjevernije od Gaziantepa, u 13:24 sata po lokalnom vremenu.

EMSC je objavio da je Tursku pogodio još jedan razorni potres, jačine 7,7 po Richteru.

Naknadno se oglasio kako bi pojasnio da se ne radi o istom potresu koji je noćas pogodio Tursku.

Znamo da je teško pratiti, ali nakon sinoćnjeg potresa jačine 7,8 po Richteru, Tursku je upravo pogodio još jedan jačine 7,7 prema Richteru.

To će povećati štetu i dodatno zakomplicirati spašavanje. Naše su misli sa svim pogođenim ljudima i njihovim voljenima“, napisali su iz EMSC-a na Twitteru.

Dosad je potvrđeno da je u Turskoj i Siriji poginulo više od 1.500 osoba.

Prvi potres magnitude 7,8 po Richteru u ponedjeljak je pogodio središnju Tursku i sjeverozapadni dio Sirije.

Na društvenim mrežama šire se snimke na kojima se vidi kako ljudi bježe u trenutku novog udara.

Video/ Užasavajući snimak razaranja koje je zemljotres ostavio u Diyarbakiru

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Richtera je teško nekoliko gradova na jugu Turske.

Jedan od gradova koji je pretrpio velika oštećenja je i Diyarbakir.

Na objavljenom snimku na Twitteru vidi se dio grada Diyarbakira u kojem je urušen niz zgrada.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku. Prema prvim podacima, osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju.

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara.

Konstantno raste broj žrtava i strahuje se da bi taj trend mogao biti nastavljen i u narednom periodu.

Američki geološki institut: “Broj mrtvih u zemljotresu mogao bi se popeti na 10.000”

Broj stradalih u snažnom zemljotresu koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku mogao bi dosegnuti čak 10.000 ljudi, saopćio je Američki geološki institut (USGS).

Prema svojim procjenama, USGS kaže da postoji 47 posto šanse da dosegne između 1.000 i 10.000 ljudi, dok postoji 27 posto šanse da dosegne između 100 i 1.000 i 20 posto šanse da dosegne između 10.000 i 100.000.

Procjene USGS-a proizlaze iz modeliranja temeljenog na povijesnim potresima u regiji, stanovništvu izloženom najjačim potresima i ranjivosti struktura u najteže pogođenim zonama.

Vjerojatni su velik broj žrtava i velika šteta, a katastrofa je vjerojatno raširena”, stoji u izvještaju USGS-a.

Stanovništvo u ovoj regiji živi u strukturama koje su izuzetno osjetljive na potrese, iako postoje i neke otporne strukture.”

Izvještaj također procjenjuje da će ekonomski gubici vjerojatno biti između 1 do 10 milijardi dolara, što bi moglo dosegnuti do 2 posto turskog BDP-a.

Do sada je potvrđeno više od 600 mrtvih i više od 3.000 ozlijeđenih u Turskoj i Siriji, prema dužnosnicima i državnim medijima.

Oglasio se Erdogan: “Nadamo se da ćemo zajedno prebroditi ovu katastrofu”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oglasio se na Twitteru nakon razornog zemljotresa koji je pogodio njegovu zemlju.

Objavio je da dolaze spasilački timovi iz cijele zemlje.

Nadamo se da ćemo zajedno prebroditi ovu katastrofu što prije i uz najmanju štetu”, napisao je.

Turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu rekao je da je nekoliko pokrajina pogođeno, da su se zgrade srušile i da je zatražena međunarodna pomoć.

Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Tursku još od 1939. godine

Zemljotres jačine 7.8 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio južnu Tursku najjači je koji je zabilježen u ovoj zemlji, javlja Geološki institut Sjedinjenih Američkih Država (USGS).

Prema USGS, zemljotres jačine 7.8 stepeni po Rihterovoj skali je pogodio istočnu Tursku davne 1939. godine.

Tada je živote izgubilo više od 30.000 ljudi.

Kako je rekao Karl Lang, asistent na Sveučilištu Georgia Tech, područje koje je pogodio zemljotres je podložno seizmičkim aktivnostima.

To je seizmički vrlo aktivno područje. Tamo je vrlo velika rasjedna zona, ali ovo je veći potres nego što su doživjeli u nedavnoj historiji“, rekao je Lang.

Kako piše CNN, u posljednjih 25 godina Tursku je pogodilo nekoliko snažnih zemljotresa.

Njih sedam je bilo jačine oko 7 stepeni po Rihterovoj skali, ali ovaj jutrošnji je bio najjači.

Još najmanje 18 potresa pogodilo Tursku nakon snažnog zemljotresa

Najmanje 18 naknadnih potresa jačine preko 4 stepena je zabilježeno nakon snažnog potresa koji je u ponedjeljak rano pogodio južnu Tursku, prema Geološkom zavodu Sjedinjenih Država (USGS).

Zavod je saopštio da je zabilježio sedam zemljotresa jačine iznad 5 stepeni.

Najjači naknadni potres do sada zabilježen je samo 11 minuta nakon prvog potresa i imao je magnitudu od 6,7, saopštio je USGS.

Stručnjaci kažu da će se jaki naknadni potresi vjerovatno nastaviti u narednim satima, pa čak i danima nakon zemljotresa jednako jakog kao onaj koji je Turska doživjela u ponedjeljak ujutro.

Podsjetimo, kako je saopćila Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD), jačina prvog zemljotresa bila je 7,8 stepeni po Richteru, s epicentrom u distriktu Pazarcik u 4:17 sati.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turkske, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Malatya i Adana.

Sve nadležne službe Republike Turkiye angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turkiye.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Bh. zvaničnici uputili saučešće narodu Turske: “Naša zemlja je uz vas”

Mnogi politički zvaničnici iz Bosne i Hercegovine uputili su saučešće narodu Turske i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zbog posljedica koje je uzrokovao razoran zemljotres koji je jutros pogodio jugoistok ove države.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru uzrokovao je ogromnu materijalnu štetu, a u njemu su u Turskoj i Siriji (koja je također pretrpjela ozbiljne posljedice) poginulo, prema trenutnim informacijama, više od 1.200 osoba.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je telegram saučešća Erdoganu i turskom narodu zbog velike tragedije.

U lično i ime Vijeća ministara BiH izražavam Vama, porodicama stradalih i turskom narodu iskreno saučešće u povodu razornog zemljotresa koji je pogodio vašu zemlju.

Bosna i Hercegovina stoji uz vas i uvijek možete računati na našu prijateljsku podršku. Molim Vas da porodicam nastradalih prenesete izraze saučešć i podrške“, navodi se u telegramu saučešća predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Izražavam najdublje saučešće Turskoj zbog velikih ljudskih žrtava i ogromne materijalne štete koje je prouzrokovao razarajći zemljotres. Misli su mi uz povrijeđene te porodice koje su izgubile najmilije i svoje domove. Stojimo uz narod Turske i nudimo svu potrebnu pomoć”, napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Saučešće je izjavio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputivši telegram predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafi Şentopu.

Sa velikom tugom sam primio vijest o strašnoj tragediji koju je prouzrokovao zemljotres u Vašoj zemlji i u kojoj je poginulo stotine vaših državljana. Upućujem Vam izraze najiskrenijeg saučešća. Molim Vas da porodicama poginulih prenenesete izraze iskrenog saosjećanja, a povrijeđenim građanima želje za brz oporavak. Moje misli su s Vama i Vašim građanima”, naveo je Zvizdić.

S velikom tugom smo primili vijest o tragičnim posljedicama razornog zemljotresa koji je pogodio Vašu zemlju. Vama i narodu Republike Turske, u ime hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, kao dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i u lično ime upućujem izraze najdubljeg saučešća.

Molim Vas, Vaša Ekscelencijo, da prenesete izraze najiskrenijeg saučešća i suosjećanja porodicama poginulih i povrijeđenih. Naše misli i molitve su uz njih u ovim teškim trenucima. Primite, Ekscelencijo, izraze mog osobitog poštovanja”, naveo je Dragan Čović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović je također izrazio saučešće Erdoganu i narodu Turske.

Mnogo me ražalostila vijest saznanjem o broju stradalih i materijalne štete koju je pričinio snažan zemljotres u Turskoj. Izražavam najdublje saučešće predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i narodu Turske. Naše misli su sa porodicama stradalih i povrijeđenih. Stojimo uz narod Turske u ovim teškim vremenima”, napisao je na Twitteru Izetbegović.

Najdublje saučešće zbog izgubljenih života u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju. Naše misli su sa povrijeđenima i porodicama poginulih. Republika Srpska nudi svu potrebnu pomoć”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Duboko su me pogodile vijesti o posljedicama zemljotresa u Turskoj i Siriji. Iskreno se nadam da razmjere stradanja građana Turske i Sirije neće biti onakve kakve se u ovom teškom trenutku pretpostavljalju. Izražavam najdublje saučešće svim građanima Turske i Sirije i porodicama stradalih”, naveo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za pomoć Siriji i Turskoj

Usljed razornog zemljotresa koji je sinoć pogodio jugoistočnu Tursku, a u kojem je poginulo više od 500 i povrijeđeno nekoliko stotina osoba u ovoj zemlji, ali i susjednoj Siriji, organizacija Pomozi.ba pokrenula je apel za pomoć kako bi dala barem mali doprinos i podršku narodima ovih zemalja.

Svjesni smo da je država Turska dovoljno jaka da sama sanira posljedice najjačeg zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju u posljednjih 100 godina, ali bez obzira na to želimo da se barem na ovaj način, pa makar to za Tursku bilo i simbolično, odužimo za pomoć koja Bosni i Hercegovini stalno dolazi iz ove države.

Organizacija Pomozi.ba je zvanično registrovana u Turskoj, tako da ćemo putem našeg ureda, a u saradnji sa turskim organizacijama isporučiti pomoć najpogođenijim dijelovima Turske i Sirije koja bude najneophodnija u tom trenutku“, naveli su iz Pomozi.ba.

Dodali su da su građani BiH uvijek bili spremni da pomognu drugima u nevolji, što su u više navrata i dokazali, tako da vjeruju da će se rado odazvati i na ovaj poziv za pomoć.

Pored poziva na telefonski broj 17006 (broj jedinstven za sve bh. operatere, a pozivom se doniraju 2 KM) pomoći možete donacijama na www.pomoziba.org, te putem Paypala i računa u produžetku:

RAČUNI ZA UPLATE

PayPal:
paypal1@pomozi.ba
(Pomoć za Tursku i Siriju)

Za uplate iz BiH:
UniCredit Bank
338-730-22202506-52
Intesa Sanpaolo Banka BiH
154-180-20085330-48
Raiffeisen Bank
161-000-02481200-94
Bosna Bank International d.d
141-306-53201196-79
NLB Banka d.d
132-260-20223371-17
Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo
Svrha: Pomoć za Tursku i Siriju

Za uplate iz inostranstva:
Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BiH
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA39 1541802008533048
Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo
Svrha: Pomoć za Tursku i Siriju

Za uplate na račun Pomozi.ba u Austriji:
ERSTE BANK
IBAN: AT64 2011182266475400
BIC: GIBAATWWXXX
Wien, Oestereich
Name: hilfhelfen-pomozi.ba
Verwendungszweck: Pomoć za Tursku

Za uplate iz Turske:
VAKIF KATILIM BANKASI A.S.
IBAN:TR91 0021 0000 0006 3546 7000 01
İstanbul, Türkiye
Derneğin Adı: Bosna Hersek Yardımlaşma Derneği
Açıklama: Pomoć za Tursku i Siriju

Za uplate iz Holandije i Zapadne Evrope:
ING
SWIFT: INGBNL2A
IBAN: NL63INGB0675431905
St. Pomozi.ba (Help Bosnie) NL
Het doel van de betaling: Pomoć za Tursku i Siriju

Za korisnike BBI, Union i Asa banke, omogućena je i donacija putem KVIKO aplikacije, uz obavezno naglašavanje svrhe uplate.