Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Objavljena prognoza za proljeće, nikada ranije neće ugrijati kao što će ove godine?

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu veliku prognozu za proljeće u Evropi.

Prognoza se temelji na dva modela – ECMWF i CFS.

Model ECMWF najčešće se spominje kao najpouzdaniji, barem u kategoriji dugoročnih prognoza.

Prema tom modelu Evropu čekaju nadprosječne temperature tokom marta, aprila i maja.

Gledajući pobliže Evropu, vidimo da će površinske temperature uglavnom biti iznad normale. Kao rezultat toga toplije temperaturne anomalije i blaži uvjeti vjerovatniji su u istočnim dijelovima.

Centralne i zapadne regije vjerovatno će vidjeti više povremenih hladnih fronti sa sjevera/sjeverozapada.

Što se tiče padavina, Evropa ima trend više oborina u sjevernim regijama, gdje se nalazi većina sistema niskog pritiska. Više padavina naznačuje se i u južnim središnjim područjima”, stoji u prognozi.

Sjevernoamerički model dugog dometa CFS također najavljuje da će površinske temperature u Evropi biti više od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u sjevernim regijama.

Gledajući prognozu padavina, više padavina vidimo nad sjevernom Evropom. To je očekivano, s niskim pritiskom iznad sjevernog Atlantika. Na jugu se uz visoki pritisak očekuje proljeće bez mnogo padavina”, stoji.

SWE je na kraju objavio kombiniranu prognozu.

Očekuje se da će Evropa imati uglavnom toplije temperature od prosjeka na većem dijelu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. Nad sjevernom Evropom očekuju se normalni do vlažniji uvjeti.

Britansko otočje i Skandinavija mogli bi imati veće razine padavina. U kopnenoj Evropi očekuju se normalne oborine, uz sušnije uvjete prema jugu.”