Oglasili se iz policije o saslušanju banjalučkog novinara

Nakon što su na informativni razgovor u Policijsku upravu Banjaluka danas pozvani novinar “EuroBlica” i “SrpskeInfo” Nikola Morača, odgovorni urednik SrpskeInfo Siniša Trkulja te izvršni urednik za online SrpskeInfo Boris Lakić, oglasili su se i iz policije u vezi s ovim postupkom.

Iz policije navode da se radi o povredi tajnosti postupka.

Pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, preduzimaju istražne mjere i radnje protiv NN službenog lica i osoba inicijala N. M., S.T. i B. L. zbog sumnje da su počinili krivično djelo ‘Povreda tajnosti postupka’.

Za sada nepoznato službeno lice se sumnjiči da je učinilo dostupnim podatke iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli dati u ovoj fazi postupka, dok se osoba N. M. sumnjiči da je napisala tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli objaviti, a koji su osobe S. T. i B. L. svojim odborenjem učinila dostupnim javnosti u dnevnim novinama i digitalnom izdanju”, naveli su iz policije.

Dalje dodaju da su sve tri osobe po nalogu postupajućeg tužioca pozvane u svojstvu osumnjičenih da daju izjavu u Policijskoj upravi Banjaluka te da su se svi odazvali pozivu.

Osoba N. M. je izjavu dala u prisustvu svog advokata, te su neistinite tvrdnje ove osobe da je na njega vršen pritisak da ‘oda’ svoj izvor.

Tako nešto može potvrditi i sam njegov advokat. Isto tako, osobi N. M. (Nikoli Morači op. a.) je po nalogu postupajućeg tužioca, a u skladu sa članom 130. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, privremeno oduzet mobilni telefon koji je isti dobrovoljno predao policijskim službenicima, te je predmet odmah deponovan u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Još jednom ponavljamo, krivično djelo koje se stavlja na teret osobi N.M. nije zbog, kako on navodi, odbijanja da oda svoj izvor i navodnog njegovog postupanja po novinarskim postulatima.

Po nalogu postupajućeg tužioca prema osobi su preduzimane mjere i radnje zbog sumnje da je počinio krivično djelo ‘Povreda tajnosti postupka’ u kojem se jasno navodi sankcija za onog ko neovlašteno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili drugog nadležnog organa proglašeno kao tajna”, poručili su iz policije.

Podsjetimo, Morača je postao osumnjičeni nakon što je odbio da otkrije izvor informacija u vezi sa tekstom koji je objavio o silovanju 18-godišnjakinje koje se nedavno dogodilo u Banjaluci.

Na informativni razgovor je pozvan u vezi sa informacijama koje su objavljene u tekstu o hapšenjima u ovom slučaju. Policija je, navodno, od dugogodišnjeg novinara tražila informacije o njegovim izvorima obećavajući mu status svjedoka, da bi, nakon što je odbio otkriti informacije, dobio status osumnjičenog.

Banjalučki novinar policiji odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni

Ubrzo su na to reagovali iz Kluba novinara Banjaluka rekavši, između ostalog, da novinar nije dužan otkriti izvor informacija te da se svaki pokušaj iznude te informacije od njega smatra udarom na medijske slobode.

Oglasili su se i iz redakcije portala SrpskaInfo oštro osudivši ovakav potez policije.