Olujni vjetar obarao stabla u Bijeljini, oštećen i krov

Vjetar je danas u Bijeljini skinuo lim sa stambene zgrade i oborio stablo u jednoj od gradskih ulica.

Vatrogasci su jutros intervenisali i skinuli lim koji je vjetar otkinuo sa krova zgrade u naselju Galac, kako ne bi pao na ulicu, javlja RTRS.

U Beogradskoj ulici u Bijeljini vatrogasci su uklonili drvo koje je vjetar oborio na saobraćajnicu.

Podsjetimo, za veći dio Bosne i Hercegovine danas je izdato narandžasto upozorenje.

Na vrhu Bjelašnice vjetar danas dostiže brzinu čak i do 133 kilometara na sat.

Zbog toga na Bjelašnici šestosjed trenutno nije u funkciji.

Dragi naši korisnici obavještavamo vas o trenutnoj situaciji na Bjelašnici… Vjetar trenutno dostiže brzinu od 114 km/h na međustanici, dok na vrhu Bjelašnice dostiže brzinu od 133 km/h.

Molimo vas da budete odgovorni i pažljivi ! Iz ovih razloga šestosjed nije u funkciji“, saopćili su iz OC Bjelašnica.

Podsjetimo, za regiju Bihaća, Livna, Sarajeva, Mostara i Tuzle navedeno je da se očekuju vjetrovi jačine oko 60 kilometara na sat.

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući”, navodi Meteoalarm.

Za regiju Banjaluke navodi se da se očekuju udari vjetra od 40 do 70 km/h, za regiju Foče od 30 do 70 km/h, u planinama ponegdje iznad .

Za Višegrad, Tebinje i Prijedor izdato je žuto upozorenje zbog udara vjetra od 40 km/h.

Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar”, navodi se u upozorenju.

Inače, jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U nizinama pada slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg. Pretežno vedro je na području Krajine.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica -6; Livno, Prijedor i Sokolac 0; Bihać, Ivan Sedlo, Sanski Most i Široki Brijeg 1; Sarajevo i Srebrenica 2; Tuzla i Zenica 3; Banja Luka i Mostar 4; Doboj, Gradačac i Trebinje 5; Neum 9 °C.

Danas će u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. Od poslijepodnevnih sati i u nizinama će padati slab snijeg, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

U Hercegovini prije podne pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. U drugom dijelu dana u većem dijelu Hercegovine razvedravanje. Oblačno sa slabim snijegom zadržaće se na sjeveru Hercegovine.

Danas vjetrovito. Vjetar jak, lokalno i sa olujnim udarima, sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6 °C, na jugu od 7 do 12 °C.

U Sarajevu oblačno sa kišom ili susnježicom. Od poslijepodnevnih sati slab snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka oko 2 °C.

Narednih dana zima će “pokazati zube”

U nedjelju, sutra, u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. U većem dijelu Hercegovine sunčano. Vjetar umjeren i jak sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2 °C, na jugu do 2 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 °C, na jugu do 6 °C.

U ponedjeljak u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Lokalno će padati slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine sunčano. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne povremeno jaki udari vjetra.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -3 °C, na jugu zemlje do 0°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0 °C, na jugu zemlje do 5 °C.

U utorak u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti se očekuje u poslijepodnevnim satima. U većem dijelu Hercegovine sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5 °C, na jugu zemlje do -1 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 °C, na jugu zemlje do 6 °C.

U srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -12 i -5 °C, na jugu do -1 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 °C, na jugu do 6 °C.