Poznat identitet muškarca kojeg je sudski policajac ranio na Otesu, ranije osuđen za pokušaj ubistva

Iz Sudske policije Federacije BiH saopćeno je da je na Otesu jutros sudski policajac upotrijebio vatreno oružje kada su došli da privedu S. B. (33) po naredbi Općinskog suda Sarajevo, a radi izdržavanja kazne zatvora.

Kako je medijima nezvanično potvrđeno, riječ je o Samiru Baždaru koji je potegao oružje na sudskog policajca i krenuo vozilom na njega.

Baždar je prevezen u Klinički centar Sarajevo i, prema nezvaničnim informacijama, zadobio je ustrelnu ranu na ruci i nije životno ugrožen.

Samir Baždar se teretio za pokušaj ubistva Harisa Ljaljaja, te je u oktobru 2020. godine sklopio s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sporazum o priznanju krivice o pristao na kaznu u trajanju od dvije i po godine zatvora.

Baždar je bio optužen da je 21. novembra 2019. godine u večernjim satima u sarajevskom naselju Otes, nakon prethodnog nesporazuma u saobraćaju prišao vozaču Mercedesa Harisu Ljaljaju prijeteći da će ga ubiti nožem.

Pri tome mu je nanio lake tjelesne povrede.

Sindikat službenika Sudske policije u FBiH, oglasio danas povodom upotrebe vatrenenog oružja u naselju Otes, od policijskog službenika Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo H. M.

Kako su kazali za Avaz, Sindikat raspolaže sa informacijama, da su njihove kolege imale za zadatak lišiti slobode lice, radi izdržavanja kazne zatvora, a po naredbi općinskog suda u Sarajevu, na koje se nije dobrovoljno javilo.

Nakon što su policijaci Sudske policije u FBiH, locirali i identifikovali lice u putničkom motornom vozilu, kolege u civilu sa jasno istaknutim značkama sudske policije su izašli iz službenog vozila i naredili licu da izađe iz vozila.

U datom momentu traženo lice je u pravcu kolege usmjerilo vatreno oružje, koje je i pronađeno kod njega u namjeri istog da liši života, istovremeno svojim vozilom naglo krenuo prema kolegi, kako bi ga lišio života, koristeći i vozilo kao sredstvo napada“, rekao je Alen Pozder, predsjednik Sindikata.

Kako je dalje pojasnio, policijski službenik H. M. da bi odbio neposredni napad, kojim je bio životno ugrožen, upotrebio službeno vatreno oružje prema licu i vozilu.

Traženo lice je zadobilo, koliko imamo informacije, lakše tjelesne povrede, te nije životno ugrožen. Sindikat službenika sudske policije u FBiH, na ovom primjeru samo ukazuje, koliko je opasan poziv policijskog službenika.

Da u ovakvim stresnim situacijama, imate jednu milisekundu da odlučite o životu i smrt. Samo zahvaljujući kvalitetnoj obuci kao službenika sudske policije u FBiH, hrabroj i brzoj reakciji kolege, možemo reći da je kolega ostao živ i da će danas vidjeti svoju porodicu“, rekao nam je.

Sindikat službenika sudske policije u FBiH apsolutno stoji iza postupaka kolege H. M., jer je ovo školski primjer ispunjavanja svih zakonskih i podzakonskih uslova za upotrebu vatrenog oružja.