Sebija Izetbegović: “Povećan je broj pacijenata, a nedostaje nam ljekara i medicinskog osoblja”

Kardiovaskularna oboljenja vodeći su uzrok smrti savremenog doba.

Zvanični podaci govore da godišnje u svijetu od ovih oboljenja umire 18 miliona stanovnika.

Prema riječima šefa Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS-a, prim. dr. sci Aldena Begića poseban porast oboljelih bilježi se nakon pandemije korona virusa.

I usprkos povećanom broju pacijenata i obimu posla na Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS zbrinjavamo i uspješno liječimo pacijente s područja cijele Federacije BiH, ali i pacijente iz RS koji uslijed urgentnih i životno ugrožavajućih stanja ne mogu u optimalnom vremenskom intervalu stići u nadležnu ustanovu u tom entitetu.

U toku 2022. godine na našoj Klinici hospitalizirano je 4.177 pacijenata, te su urađena 28.732 ambulantna pregleda“, istakao je dr. Begić.

On je naglasio da je povećani obim posla zahtijevao reorganizaciju rada, s obzirom da je neophodan angažman većeg broja kadra, koji još uvijek nedostaje.

Suočavamo se s nedostatkom kadra na svim našim odjelima i prisiljeni smo organizirati posao shodno raspoloživom broju ljekara i medicinskog osoblja. Zahvaljujući iznimnom trudu svih uposlenika, dobroj radnoj atmosferi i uvjetima rada uspijevamo odgovoriti postojećim izazovima.

Na Odjelu invazivne kardiologije dnevno uradimo od sedam do deset redovnih koronarografija, ne računajući sve hitne slučajeve koji odmah po prijemu idu u salu. U protekloj godini uradili smo 2.200 koronarografija“, izjavio je dr.Begić.

Iskorištenost bolničkih kreveta

Iskorištenost bolesničkih kreveta na ovoj klinici je 85 posto, uz prosječnu dužinu liječenja u trajanju od šest dana.

Godišnje se u prosjeku uradi i do 5.000 konzilijarnih pregleda, preko 95.000 dijagnostičkih procedura i više od 1.000 ambulantnih usluga, navodi se u saopćenju s KCUS-a.

Glavna sestra Klinike Almedina Šabić navodi da je briga o pacijentima zahtijevan i odgovoran posao, pogotovo u uslovima povećanog priliva bolesnika, što je slučaj posljednje dvije godine.

Naši odjeli su uvijek popunjeni, ali zahvaljujući međusobnim kolegijalnim odnosima i razumijevanju uspijevamo svim bolesnicima pružiti neophodnu sestrinsku njegu.

Sestre i tehničari su uvijek uz bolesnike, i trudimo se u našem domenu rada dati svoj maksimalan doprinos u njihovom oporavku“, kazala je Šabić.

Jedan od pacijenata koji se trenutno liječi na Intenzivnom odjelu Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS je Zijad Hasanagić, koji je hospitaliziran uslijed infarkta miokarda.

Zijad Hasanagić/ Foto: KCUS
Zijad Hasanagić/ Foto: KCUS

Ističe da ranije nije imao srčanih problema i da je spašen zahvaljujući brzoj reakciji ljekara, na čemu je izrazito zahvalan.

Građani moraju znati da ovdje rade stručni i dobri ljekari i medicinsko osoblje. Ne smijemo dozvoliti da se internetom i u medijima šire neistine, da se unosi nemir i nepovjerenje među nama.

I ja sam imao određenu dozu bojazni šta će me dočekati u bolnici, jer nam stalno plasiraju neistine. Sada iz svog iskustva mogu posvjedočiti da u KCUS-u rade stručni i kompetentni ljudi, da se vodi računa podjednako o svakom pacijentu, da u svakom momentu imate ljekare i sestre koje su spremne pružiti vam pomoć kad zatražite“, izjavio je Hasanagić.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr Sebija Izetbegović navodi da ljekari i medicinsko osoblje Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam rade odličan posao, što najbolje potvrđuje veliki broj zadovoljnih pacijenata.

Osoblje klinike/ Foto: KCUS
Osoblje klinike/ Foto: KCUS

Problemi s kojim se suočavaju

Ističe i da su značajno proširili paletu usluga i uveli niz procedura koje se rade na ovoj klinici, čime se smanjio broj izmještanja na liječenje izvan BiH.

Kontinuirano radimo edukacije ljekara i medicinskog osoblja, znatno smo unaprijedili uslove rada, potpuno renovirali Intenzivni odjel i nabavili novu dijagnostičku i terapijsku opremu.

U narednom periodu u planu imamo i renoviranje Odjeljenja poluintenzivne njege Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam. Trudimo se svakom novom aktivnošću doprinijeti boljoj zdravstvenoj usluzi našim pacijentima i ugodnijem radnom ambijentu na svim klinikama.

Nažalost, na tom putu usporava nas nerazumijevanje i nedostatak interesa resornog kantonalnog ministarstva i aktuelne Vlade KS. Problem s kojim se suočavamo na ovoj, ali i većini ostalih klinika, je nedostatak ljekara i medicinskog osoblja. Iako smo u više navrata od ministra zdravstva KS zatražili saglasnost za prijem kadra nikada nismo dobili istu.

Dosta je mladih ljekara koji bi sigurno rado radili u svojoj zemlji i bili od koristi našim građanima, a našli su se u situaciji da moraju razmišljati o odlasku, jer nema interesa za njihovo zapošljavanje, iako za to postoji prijeka potreba, a i sredstva.

Iskreno se nadam da će kod odgovornih proraditi savjest i da će na trenutak svoje političke ambicije i svoju sujetu ostaviti po strani za dobrobit svih građana, a naročito bolesnika“, izjavila je prof.dr Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

Odjel Intenzivne njege/ Foto: KCUS
Odjel Intenzivne njege/ Foto: KCUS