Senad Hadžifejzović o presudi RAK-a: “Kažnjavaju nas zbog verbalnog se*sa, Draško ganjat ćemo te do Strazbura”

Najpoznatije bh. TV lice i vlasnik Face Televizije Senad Hadžifejzović oglasio se nakon presude RAK-a, koji je kaznio ovu televiziju sa 15.000 KM.

Kako je rekao, RAK je kažnjen zbog navodnih poziva na smrt Milorada Dodika, te što je simbolično kao opsovao u programu direktora RAK-a Draška Milinovića, te Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića.

Iskazujem profesionalnu odgovornost prema javnosti i javnosti poručujem. Koji je vrag tom Drašku? Kažnjava nas s 15 milja zbog verbalnog seksa?

Trebalo bi da mu platimo 15.000 za verbalni seks, metaforu, stilsko izražavanje.

Ako je to seks, Draško – ne plaćamo seks. Usput, jeftin si. Prva cijena Draškova, one nedjelje kada si nam presudio, tada je bio skuplji. Zašto spuštaš cijenu za verbalni seks?

Draško nama ima da plati, jer ćemo ga sudski, pravno ganjati do Strazbura. On ima da plati nama što mi njega. Draškovi šefovi mogu da nam raz**bu državu, a mi ne smijemo da kažemo da nam to rade državi“, rekao je Hadžifejzović.

Istakao je kako po svim evropskim standardima, čak zakonima o medijima, odlukama Vijeća Evrope to što je izgovorio u emisiji je dozvoljeno. Medijska sloboda, figurativno izražavanje.

Ne prihvatamo presudu. Nije u pitanju novac. Da je i jedna jedina marka, ne prihvatamo kaznu. Tužit ćemo Milinovića. Ići ćemo pravnim putem, poštujemo državu i sistem, ma kakvi da su bili“, poručio je, između ostalog, Hadžifejzović.

Vijeće za štampu: “RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drakonsku kaznu Face TV-u”

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini reagiralo je ranije na kaznu koju je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izrekla Face televiziji.

Pojasnili su da iako u njihovoj nadležnosti nisu TV kuće, Vijeće ne može da ne reagira na “drakonsku kaznu koju je Regulatorna agencija za komunikacije BiH izrekla Face TV-u”.

RAK je, naime, izrekao kaznu Face TV u iznosu od 15.000 KM, zbog navodnih propusta u tri emisije “Centralnog dnevnika”, pri čemu je RAK ustanovio da je najznačajniji propust navodni poziv Senada Hadžifejzovića na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sporni snimak analizirala je Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, i bez obzira što nije mogla precizno ustanoviti šta je Hadžifejzović zbilja rekao, RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drastičnu kaznu koju TV Face mora platiti, bez obzira na ishod eventualnog postupka po žalbi“, navodi se u saopćenju Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Dodali su da Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH kaznu RAK-a, koja se može ocijeniti kao osvetnički potez, smatra presedanom u novijoj historiji regulacije medijskog sadržaja.

Naime, prema dostupnim podacima, ovo je najviša izrečena kazna posljednjih godina, iako smatramo da postoji mnogo sadržaja koji teško krše Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama, a ostaju nesankcionirani. Time se nesumnjivo stječe dojam da u BiH za neke vrijedi pravilo ‘gledanja kroz prste’.

Ovom teškom novčanom kaznom izrečenoj Face TV, i pored nemogućnosti utvrđivanja prekršaja, nameće se zaključak da se Face TV našao na udaru zbog kritičkog odnosa prema RAK-u, odnosno direktoru Drašku Milinoviću.

Takvom neviđenom praksom otvara se mogućnost svima, naročito zvaničnicima i političkim centrima moći, kojima se ne sviđa nešto što su čuli o sebi, da traže drakonske kazne zloupotrebljavajući raspoložive mehanizme“, istaknuto je.

U zaključku se navodi da Upravni odbor ukazuje da je u posljednje vrijeme primjetno pogoršanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu činjenicu da se medijima sve češće izriču enormno visoke novčane kazne, ali i sve češće ekonomske i političke pritiske na medije, te najavljenu kriminalizaciju klevete kroz Krivični zakon RS.

Naša stranka: “Kazna za FACE TV je rezultat politički montiranog procesa”

Podsjećamo, par dana vodila se polemika oko toga da li je Senad Hadžifejzović, novinar i voditelj emisije “Centralni dnevnik” rekao da Milorada Dodika, predsjednika RS treba ubiti ili umiriti.

RAK je ustanovio da je riječ o teškom prekršaju. Agencija za forenziku analizirala je sporni snimaki bez obzira na to što se nije moglo precizno utvrditi šta je Hadžifejzović rekao, RAK je izrekao kaznu.

Ovim povodom reagovala je i Naša stranka.

Senad Hadžifejzović nije pozvao na ubistvo Milorada Dodika. Jasno je to svima na prvo slušanje, a to je utvrdila i Agencija za forenziku. Unatoč tome, RAK je izrekao kaznu za nepostojeće djelo.

Jasno je da se radi o politički motiviranom procesu koji ima za cilj s javne scene eliminirati nepodobne i neposlušne novinare. To nećemo dozvoliti.

I prije smo upozoravali na pogubnost i nezakonitost izbora trenutnog direktora RAK-a Draška Milinovića, bivšeg direktora Radio-televizije Republike Srpske.

Mirjana Marinković Lepić, tada zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH, napomenula je da je za vrijeme Milinovićevog mandata RAK izrekao 19 izvršnih mjera protiv RTRS-a od čega se jedna odnosila i na Milinovića lično.

U najmanju ruku, direktor RAK-a mora biti neko koga sam RAK nije kažnjavao i, naravno, politički neovisan”, saopćeno je iz Naše stranke.