Foto: N. A./ Sarajevska sehara (Arhiv)

Snijeg izazvao probleme na cestama, BIHAMK posebno upozorava na ove putne pravce

Zbog novih sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, jutros se vozi po zasniježenom kolovozu.

Posebno se skreće pažnja na puteve na području Unsko- sanskog kantona, kao i na šire područje Srebrenika, Gradačca, Olova, Kladnja i Skender Vakufa.

A zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje i na putevima: Donji Vakuf – Turbe (Komar), Tarčin – Bradina (Ivan Sedlo), Sarajevo – Rogatica (Romanija) i Trnovo – Foča (Rogoj).

U tim krajevima na dionicama u višim predjelima preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije.

Zbog obilnih kišnih padavina u ostatku naše zemlje, oštećenja na kolovozu u vidu udarnih rupa ili kolotraga su slabije uočljiva, jer su ispunjena vodom i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji.

Stoga, apelujemo na vozače da brzinu vozila prilagode datim uslovima na putu uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica – Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Danas će u našoj zemlji preovladavato oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni, kišom, pljuskovima i grmljavinom u Hercegovini. U većem dijelu zemlje obilnije padavine, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjeren do pojačan južni i jugoisotočni, koji će prema kraju dana skrenuti na sjeverni.

Dnevna temperatura od -2 do 3, na jugu zemlje od 10 do 16 °C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa snijegom. Dnevna temperatura oko 0 °C.