U promet pušten četverosjed na Bjelašnici, već prvi jutarnji skijaši koristili žičaru

Izmještanje četverosjeda na Bjelašnici bio je jedan od najzahtjevnijih i sigurnosno najrizičnijih projekata na Bjelašnici u ovoj građevinskoj sezoni.

Njegovo izmještanje i nadogradnja završeni su u rekordnih šest mjeseci i danas je zvanično pušten u rad i na raspolaganju je skijašima.

Četverosjed je punih šest godina praktično skupljao prašinu, a proteklih mjeseci završeno je njegovo premještanje na staru trasu ski lifta BY u središnjem dijelu planine i na taj način povezane su sve staze.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i Jasmin Mehić, direktor KJP “ZOI 84”, danas su prvom vožnjom na četverosjedu i zvanično pustili u rad lift, čime je i službeno dat na korištenje skijašima uz postojeći šestosjed, K1 i Bx1, Bx2 i heliodrom.

Mi smo ovaj projekt počeli raditi malo kasnije u građevinskoj sezoni, nekad u augustu, jer nismo željeli gubiti vrijeme i čekati početak sljedeće građevinske sezone. Čim su se stekli svi birokratski uvjeti, ishodovane dozvole, počeli smo s radom i dvogodišnji projekt praktično završili za nekih šest mjeseci.

I proizvođači četverosjeda iz Švicarske kazali su da je ovo najbrže ikad urađeno izmještanje žičare, a svakako najveće zasluge za to imaju uprava, direktor Mehić i radnici preduzeća koji su se angažirali maksimalno da ovaj projekt bude što prije završen“, kazao je ministar Delić.

On je istakao opredjeljenje Vlade, Ministarstva i preduzeća “ZOI ’84” da se radi na daljnjem unapređenju usluge na Olimpijskom ski centru Bjelašnica i Igman, te kazao da se već radi na novim regulacionim planovima i stazama.

Direktor Mehić istakao je da je četverosjed osim izmještanja imao i dodatnu nadogradnju, te da su izvršena sva sigurnosna testiranja i da je siguran za upotrebu, a u šta su se ministar i direktor uvjerili svojom vožnjom na četverosjedu.

Četverosjed je nadograđen pokretnom trakom brzine od 2,6 do 2,8 metara u sekundi i kapaciteta je 800 skijaša. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći.

U narednim godinama planiramo izgradnju šestosjeda i gondole koji će biti duplo brži od ove instalacije. Drago mi je da smo obradovali naše skijaše“, dodao je.

Vožnja četverosjedom traje oko pet minuta. Instalacija je nadograđena trakom za usmjeravanje skijaša na polaznoj stanici, povećana je i dužina trase u odnosu na staru, te su dodati novi stubovi, korpe i u potpunosti zamijenjen motor.

Na skijalištu smo zatekli dosta skijaša, među kojima su i mala djeca, koji su svi zajedno već koriste četverosjed.