U Sarajevu iskorišteno više od 500 HPV vakcina, ostalo još samo 300 doza

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, prvo u Bosni i Hercegovini, obezbijedilo sredstva i nabavilo HPV vakcine kojima se postiže zaštita od infekcije Human Papillomavirusom.

Na taj način se sprečava obolijevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života.

Od 2006. godine je u preko 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina, te uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

Ovu vakcinu u KS mogu primiti sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina, svakim radnim danom od 8:00 do 15:00 sati na vakcinalnim punktovima Doma zdravlja KS, na tri lokacije u gradu.

To su OJ Dom zdravlja Centar, OJ Dom zdravlja Novi Grad i OJ Dom zdravlja Ilidža. Potrošeno je preko 500, a preostalo je još 300 doza ove vakcine“, naveo je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Najbolji primjer efikasnosti vakcine je u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata imunizacije.

Odlični rezultati su postignuti i u skandinavskim zemljama, te drugim zemljama gdje se godinama daje ova vakcina.

Vranić je ovim povodom naglasio i da Ministarstvo zdravstva KS u budžetu za narednu godinu planira nabavku većeg broja ovih vakcina, što će omogućiti da one budu na raspolaganju i djevojčicama i dječacima svih dobnih skupina, a u skladu sa uputama proizvođača.

Pozvao je sve zainteresirane djevojke navedenih dobnih grupa u KS da potraže svoju dozu do isteka zaliha.