Žuti meteoalarm aktivan za većinu BiH zbog niskih temperatura, u Sarajevu najniža -8 stepeni

Jutros je u većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme, dok je na području Krajine, jugozapadu Bosne i u većem dijelu Hercegovine pretežno vedro.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Ivan Sedlo -9; Drvar, Sanski Most i Sokolac -8; Bihać i Prijedor -7; Bijeljina -6; Bugojno, Sarajevo i Srebrenica -5; Banja Luka, Gradačac, Livno, Tuzla i Zvornik -4; Zenica -3; Doboj i Trebinje -2; Stolac 0; Mostar, Neum i Široki Brijeg 1 °C.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a povremeno će padati veoma slab snijeg. Pretežno sunčano bit će u većem dijelu Hercegovine i jugozapadu Bosne, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 1 °C, na jugu do 6 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno sa veoma slabim snijegom. Najviša dnevna temperatura zraka oko -2 °C.

Danas je zbog izuzetno niskih temperatura aktivan žuti meteoalarm za veći dio BiH.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se očekuju niske temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženom populacijom, na primjer, starije i veoma mlade osobe i beskućnici“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje je najavljena minimalna temperatura od -8 stepeni.

I narednih dana “ledeno hladno”

Sutra, u srijedu, u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. U većem dijelu Hercegovine sunčano uz malu do umjerenu naoblaku.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -5 °C, na jugu do 1 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0 °C, na jugu do 6 °C.

U četvrtak u Bosni će prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima razvedravanje. U Hercegovini i jugozapadu Bosne sunčano.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -12 i -6 °C, na jugu do 1 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 °C, na jugu do 7 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -5 °C, na jugu zemlje do 1 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3 °C, na jugu zemlje do 8 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. U drugom dijelu dana povećanje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -3 °C, na jugu zemlje do 2 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4 °C, na jugu zemlje do 8 °C.