Bivša predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić (SBB) pravosnažno osuđena na tri mjeseca zatvora zbog prevare

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivom Anu Babić zbog krivičnog djela prevara.

Pravosnažno je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko osuđena u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Babić je osuđena jer je u decembru 2016. godine, dok je obnašala funkciju predsjedavauće Skupštine Kantona Sarajevo, prikrila da je njena bračna zajednica sa umrlim Dž. B. prestala razvodom braka 2006. godine.

S time u vezi, lažnim je prikazivanjem svog bračnog stanja i prilaganjem dokumenata za koje je znala da nisu vjerodostojni njenom porodičnom statusu, dovela u zabludu članove Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo da ispunjava uslove za isplatu naknade.

Tako joj je iz budžeta Kantona Sarajevo isplaćena naknada za slučaj smrti člana uže porodice u iznosu od 3.356 KM oštetivši na taj način budžet Kantona Sarajevo za navedeni iznos.

Ana Babić je u cjelosti vratila protupravnu imovinsku korist sa zateznim kamatama, kazali su iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Obnašala dužnost predsjedavajuće Skupštine KS od 2014. do 2018. godine.

Pamtit ćemo je i po tome što je svojevremeno vokalizirala, ili kako su mnogi tada kazali “odakala”, himnu Bosne i Hercegovine.