Bivši reprezentativac BiH tuži FIFA-u što mu nije dozvoljeno da nastupa za Srbiju

Nastavlja se borba Vladana Kovačevića i Fudbalskog saveza Srbije da golman poljskog Rakova dobije pravo na nastup u dresu srbijanske reprezentacije.

O slučaju će, kako saznaje Sport klub, konačnu riječ dati Sportski sud za arbitražu, sa sjedištem u Lozani.

Nezadovoljan rješenjem FIFA, Banjalučanin se odlučio da pravdu potraži pred sudskim organima.

Tužio je svjetsku fudbalsku federaciju zbog odluke da mu ne dozvoli „sportsko državljanstvo“ Srbije.

Kako saznajemo, pravni zastupnici Vladana Kovačevića utvrdili su da je tokom prakse u posljednje nepune tri godine bilo izuzetaka od FIFA pravila.

I na tom argumentu temelje zahtjev o dozvoli golmanu da obuče dres Srbije.

FIFA se u odluci da Kovačeviću zabrani promjenu sportskog državljanstva pozvala na sopstveno pravilo iz septembra 2020. godine:

Igrač, koji je igrao za reprezentaciju druge države, nakon što je napunio 21 godinu ne smije promijeniti sportsko državljanstvo.“

Čuvar mreže Rakova, rođen 11. aprila 1998, branio je posljednji put za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 13. oktobra 2020, sa 22 godine i 182 dana.

Praktično, izgubio je pravo da se nađe na spisku selektora Srbije, ali…

Istraživanjem prakse u posljednje dvije i po godine, Kovačevićevi savjetnici i tim Fudbalskog saveza Srbije pronašli su izuzetke od pravila, na kojima insistiraju u tužbi pred Arbitražnim sudom za sport.

Zato je i čitav slučaj dobio posebnu dramatiku.

U dopuni “spornog” člana FIFA pravilnika stoji i da pravilo ne važi za igrače, koji su do 12. godine života imali pasoš države, čije sportsko državljanstvo zahtijevaju.

Odluka suda u Lozani biće obavezujuća.

Selektor Srbije, Dragan Stojković, imao je namjeru da Vladana Kovačevića pozove već za martovski kvalifikacioni ciklus.

Fudbalski savez potvrdio je početkom marta odluku golmana Rakova, lidera poljskog šampionata, da prihvati Piksijev poziv.

Čuvar mreže nije se, ipak, našao na Stojkovićevom spisku, uz nezvanično objašnjenje da je FIFA stavila rampu. Zvanična potvrda nije došla ni sa jedne mjerodavne adrese.