Danas oblačno s kišom i pljuskovima, objavljeno upozorenje za moguće poplave

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica 0; Ivan Sedlo 6; Bugojno, Sarajevo i Zenica 7; Drvar i Tuzla 8; Bihać, Doboj i Livno 9; Bijeljina i Široki Brijeg 10; Mostar 11; Banja Luka, Gradačac, Sanski Most i Trebinje 12; Stolac 14; Neum 15 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Jače padavine prognoziraju se na području Hercegovine, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 11 °C.

Smjenjivat će se kišni i sunčani periodi

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni većinom slabije padavine. Više kiše se očekuje prije podne u sjevernim područjima.

Na planinama će padati slab snijeg. U Hercegovini lokalno može pasti malo kiše. Tokom noći na nedjelju postepeno razvedravanje.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 °C, na jugu do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11 °C, na jugu do 16 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar većinom slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1 °C, na jugu zemlje do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 °C, na jugu od 11 do 15 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2 °C, na jugu zemlje do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Od poslijepodnevnih sati se očekuje jače naoblačenje koje će tokom noći na srijedu usloviti kišu.

Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 °C.

Izdato upozorenje za moguće poplave u narednim danima, evo gdje je u FBiH najkritičnije

Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 10. do 14. marta.

Obavijest su, navode, dali na osnovu meteorološke prognoze izdate od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon sagledavanja osmotrenih podataka i rezultata hidrološko-hidrauličkih simulacija iz modela u okviru prognostičkih sistema.

Prognozira se porast vodostaja uslijed topljenja snijega i novih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na rijekama Bosni, Uni i Sani.

Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH“, saopćila je Agencija.

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unskosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta odštetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra“, saopćili su iz Agencije.