Danas sunčano i toplije nego posljednjih dana, oglasio se i Nedim Sladić: “Neka vas -3 ºC ujutru ne zavara”

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 10 sati iznosile su: Bjelašnica -4; Ivan Sedlo 6; Sokolac 7; Bijeljina, Sarajevo i Srebrenica 8; Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most i Zenica 9; Banja Luka, Gradačac, Neum, Široki Brijeg, Trebinje i Tuzla 10; Doboj 11; Mostar 12 °C;

Danas će u Bosni i Hercegovini biti sunčano, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U poslijepodnevnim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 19 °C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16 °C.

Sutra će, u nedjelju, u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3 °C, na jugu zemlje do 7 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša se uglavnom očekuje na zapadu i sjeverozapadu Bosne. U većem dijelu zemlje rijetko može pasti malo kiše.

Vjetar slab, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno prije podne. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 °C, na jugu do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 °C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19 °C.

Oglasio se i Nedim Sladić i donio nove radosne vijesti: “Neka vas -3 ºC ne zavara”

Mladi meteorolog Nedim Sladić prognozirao je vremenske prilike koje nas očekuju ovog vikenda.

Inače, Sladić važi za meteorologa koji rijetko griješi u svojim prognozama, te mnogi željno iščekuju nove informacije.

“Uživajte u sunčanom i ugodnom martovskom vikendu uz nešto oblaka tokom nedjelje, po mogućnosti uz što manje rada te što više boravka na otvorenom!

I da, neka vas ovih jutarnjih -3 ºC ne zavaraju – topao zrak pristiže po visini s jugozapada pa ćemo uskoro tokom dana ponovo biti bliže 20 ºC nego 15 ºC”, napisao je najpopularniji meteorolog u BiH koji trenutno živi u Velikoj Britaniji.

Nakon što su nam pokazale zube jenjavaju babine huke

Babine huke počinju nakon Džemreta, i traju “od po devete do po desete” hefte poslije Božića, govorili su naši stari.

Dakle, to bi bilo od 10. do 17. marta, odnosno upravo period u kojem smo sada.

Nekada to bude malo ranije, nekada kasnije, ali uglavnom babine huke pokažu svoje “zube”.

To je vrlo nestabilno vrijeme, vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Za vrijeme babinih huka, često se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno vjetrom.

Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti. Inače, narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta “posoliti”, odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

Ukoliko ne padne snijeg tri puta u martu, onda će treći put biti u aprilu.

Ovaj period naziva se još i baba Marta ili marčane bure.

Šta su džemre, Babine huke i marčane bure?

Baba Marta (mitološko značenje) je pojam nastao kao perosnifikacija mjesec marta, njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika.

“Baba Marta“ garantuje nevrijeme i kada mu nije vrijeme i sreće se kod gotovo svih slovenskih naroda.

Za “Babu Martu“ karakteristične su i “Babine huke“ (Babini ukovi). To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zapušu studeni vjetrovi (huke) i zapada susnježica koja pravi „lapavicu“ — tečno blato sa snijegom po tlu.

Porijeklo riječi

Ime Babe Marte nastalo je po mjesecu martu, odnosno rimskom bogu rata Marsu. Oštra je i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proljeću koga najavljuje.

Mitološka prošlost

Legenda kaže da se ona prvi put razgnjevila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mjesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva mjeseca.

Od tada je, ta uvrijeđena starica, postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmijehom donosi proljetnu radost.

Prema narodnom vjerovanju, Baba Marta je oličenje proljeća, ponovnog rađanja, novih zamisli i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi.

Kada toga nema, ona na zemlju pošalje snijeg da opomene ljude kako treba da pripaze na ponašanje.