Draško Stanivuković: “Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih vrijednosti”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković osudio je nasilje, ali kazao da svoj stav povodom “Parade ponosa” neće promijeniti.

Kazao je da će Banjaluka “ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti”.

Osuđujem svaku vrstu nasilja, ali naš stav nikako nije doprinio ovome. To su zlonamjerne tvdnje. Naš stav je i dalje isti i biće uvijek isti.

Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti i na to sam ponosan, ne ulazeći u ničije pravo da voli koga hoće, ali ne i da paradira na taj način.

Svaka vlast je dužna da svojom politikom kreira one vrijednosti u koje vjeruje, a mi vjerujemo da je porodica stub našeg društva.

Smatramo isto tako da se o novcu svake NVO treba znati porijeklo istog, kao i način finansiranja, jer svi ovi događaji poprilično determinišu određena buduća kretanja. Mi na odgovornim pozicijama smo dužni da štitimo naš narod i našu Republiku Srpsku.

Pozivam policiju da uradi svoj dio posla odgovorno i da odlučno suzbije svaku vrstu nasilja”, kazao je Stanivuković komentarišući sinoćnji napad na aktivisticu i novinarku Vanju Stokić i njenog momka.

Stokić koju su sinoć bacili sa zida, a njenog momka udarili flašom u glavu zbog podrške LGBTQ osobama za huškanje huligana na aktiviste optužila je upravo Stanivukovića kao i predsjednika RS Milorada Dodika.

Vojin Mijatović o napadu u Banjaluci: “Je**te se bolesnici!”

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović jutros se oglasio nakon sinoćenjeg incidenta u Banjoj Luci.

Kazao je bitno samo održavati tenziju i atmosferu linča, a kada žrtve nisu novinari, politički protivnici, drugi narodi i vjere, onda mogu biti i LGBT osobe.

‘Ubij, ubij pe*era’, nema potrebe ubili ste nas sve odavno. Samo je bitno održavati tenziju i atmosferu linča, kada nisu politički protivnici mogu i novinari, kada nisu pripadnici drugih naroda i vjera, mogu i pripadnici LGBT zajednice, kada nisu intelektualci mogu i strane ambasade, samo je bitno mrziti i sijati strah“, napisao je Mijatović na Facebooku.

Dodao je da je to slika društva u RS-u, te da je to rezultat i sve to pod “zastavom srpstva, pod pjesmom patriotizma“.

Naoružani svecima i tradicijom u borbi protiv drugačijeg, a u odbrani kriminala i korupcije. Ta ista slika je i u drugom entitetu samo je folklor drugačiji i vjerska zavjesa druge nijanse.

Takva ista slika samo sa malo drugačijim dogmama vlada i u ostatku zemlje. Na sve sinoć u Banjoj Luci šute vjerski poglavari, nestali… Šute članovi predsjedništva, sakrili se… Šute u Vijeću ministra, nestali… ( sem Duške Jurišić).

Šute u svim Vladama, sakrili se…Šute u svim političkim strankama, sakrili se…( sem SDP i NS) Možda pobijete i “pedere” i nas koji se ne slažemo sa vašim dogmama, al’ onda morate dalje, morate se onda pobiti između sebe.

Al’ kad nastavite sa tim ubijanjem onih čije stavove prezirete imajte na umu jednu stvar, među vama je mnogo pripadnika LGBT populacije samo šutite o tome, pola vas krije najcrnje tajne da vas ne bi osudilo vaše bolesno i dogmatično okruženje.

Pazite samo da kada sljedeći put pošaljete huligane u Banja Luci ili Sarajevu da ne prebiju nekog od vaše djece ili porodice“, navodi on.

Ubijate vi sve nas godinama ali vas to ne interesuje, bitno je da vi pljačkate sopstveni narod pod zastavama patriotizma i verskih dogmi. Je**te se bolesnici“, zaključio je Mijatović.

Nakon brutalnog napada na aktiviste u Banjaluci oglasila se Dodikova kćerka

Huligani su sinoć u Banjaluci napali aktivistkinju i novinarku Vanju Stokić i njenog momka.

Napad se dogodio u naselju Obilićevo, a meta su bili aktivsti okupljeni oko pokreta “BH Parade ponosa”.

Napad su osudile mnoge organizacije, ambasade i pojedinici ali kćerka Milorada Dodika nije.

Krivca vidi u Transparency Internationalu…

Batina nije iz raja izašla i ne treba nikoga fizički maltretirati (sem pedofila). Sve je ukazivalo na to da bi moglo doći do ovakvih stvari i procjena je bila da se okupljanje zabrani. Posao Transparency International jeste da podgrijava već uzavrelu atmosferu.

Nije postojao nikakakav govor mržnje, neslaganje sa tim vidom promocije seksualne orijentacije nije mržnja. Moderno je javno pričati da se slažete sa paradiranjem ne bi li dobili par lajkova ili političkih poena, a u isto vrijeme privatno se zgražavati nad eksponiranjem na ulicama u tangama, kožnim hlačama, sa bičevima…

E to se zove dragi moji zove licemjerje i takvi ‘vas’ mrze, a ne oni koji javno kažu svoj stav koji se vama ne dopada”, napisala je Gorica Dodik na Twitteru.

Podsjetimo tokom jučerašnjeg dana na fudbalskoj utakimici Borac – Leotar ali i na ulicama Banjaluke huligani su izvjesili uvredljive transparente za pripadnike LGBTQ populacije.

Napadnuta novinarka Vanja Stokić za napad je optužila predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji su svojom retorikom, kako ona tvrdi, nahuškali huligane.

Očekivano, kćerka Milorada Dodika u napadu i uvredljivim transparentima nije vidjela ništa sporno te je kao i mnogo puta do sada stala u odbranu svog oca.

Ambasada SAD-a i OSCE o napadu na aktiviste u Banjaluci: “Vlasti moraju krivično goniti počinioce”

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a osudili su sinoćnji napad huligana na aktiviste “BH Parade ponosa” u Banjaluci poručivši da se moraju identifikovati počinioci.

Osuđujemo nasilni napad na večeras (sinoć op.a.) mirne aktiviste u Banja Luci. Vlasti moraju identifikovati i krivično goniti one koji su počinili ovaj gnusni čin”, naveli su na Twitteru uz podjelu objave Misije OSCE-a odakle su uputili oštru poruku:

OSCE BiH najoštrije osuđuje večeras nasilni napad na novinare i aktiviste u Banjaluci. Svaki pojedinac ima pravo da živi slobodno i sigurno bez straha od nasilja ili diskriminacije”.

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe.

Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.

Naša stranka: “LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor”

Povodom sinćnjeg nasilnog napada na pripadnike LGBT populacije u Banjaluci u kojem ima i povrijeđenih oglasila se i Naša stranka.

Pozvali su organe pravosuđa i policije na što hitniju reakciju.

Najoštrije osuđujemo nasilnički primitivizam. Pozivamo organe pravosuđa i policiju da što hitnije reaguju. Također, pozivamo sve političare da osude nasilje jer je, nesumnjivo, i njihova retorika doprinijela da do nasilja dođe.

Pripadnici LGBT populacije moraju dobiti mogućnost da slobodno ispoljavaju svoj identitet i da ga manifestiraju kroz kulturne i druge događaje. Nasilnicima mora biti oduzeta mogućnost da nad njima i nad bilo kim drugim ispoljavaju nasilje. LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor”, poručili su iz Naše stranke.

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe.

Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.

Iz policije su rekli da su obaviješteni o ovom događaju te da rade na rasvjetljavanju slučaja, ali nisu komentarisali to da njihove kolege nisu reagovale i stale u zaštitu aktivista.

Da nisu stali u zaštitu potvrdila je Žana Gauk, novinarka Žurnala kazavši da je aktiviste napalo 30-tak huligana.

Vojin Mijatović: “Nisu problem LGBT aktivisti, već pe*eri na vlasti”

Nakon napada na LGBT aktiviste u Banja Luci, oglasio se i potpredsjednik SDP-a, Vojin Mijatović.

Naime, Mijatović je na svom Facebook profilu napisao da nisu problem LGBT aktivisti, već “pe*eri” na vlasti.

Dodao je i to da zabrana bilo čije slobode, nije ništa drugo nego fašizam.

Odluka vlasti u Banjoj Luci i RS da zabrane šetnju LGBT aktivista predstavlja direktno kršenje elementarnih ljudskih prava. Napad huligana večeras u Banjoj Luci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca.

Najoštrije osuđujem napad i tražim od MUP-a RS da se počinioci otkriju i uhapse“, napisao je Mijatović na fotografiji s LGBT zastavom na svom Facebook profilu.

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže