Draško Stanivuković o prekidu saradnje Helsinškog parlamenta građana: “Čim nisi vazal…”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković komentarisao je najavu prekida saradnje Helsinškog parlamenta građana sa ovim gradom.

Razlog su, kako su ranije naveli, izjave Stanivukovića koje su doprinijele atmosferi linča prema LGBT aktivistima/njama i novinarima.

Iz ove organizacije podsjetili su da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje.

Stanivuković je nakon ovoga kritički se oglasio prema nevladinom sektoru.

Najavu prekida saradnje Helsinškog parlamenta građana Banja Luka smatram vidom klasične ucjene i na to neću pristati. Nevladine organizacije koje se finansiraju izvana (od raznih međunarodnih projekata) rade po principu – čim nisi vazal i ne ‘igraš’ po njihovim pravilima odmah prijete prekidom saradnje.

Da li su to demokratske vrijednosti za koje se NVO zalažu i da li su to prava koja promovišu u našoj zemlji?

Ako je to njihova poruka onda ni nama ne treba saradnja na takvim osnovama. Banjaluka ostaje slobodan grad koji baštini demokratske vrijednosti”, napisao je Stanivuković.

Podsjećamo, nakon napada na LGBT populaciju u Banjaluci, Stanivuković je osudio nasilje, ali je poručio da neće promijeniti stav o njima uz poruku “da Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih vrijednosti”.

Šta su naveli iz Helsinškog parlamenta?

Helsinški parlament građana, kao organizacija koja od osnivanja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava, ne može i ne želi ignorisati izjave prvog čovjeka grada Draška Stanivukovića koji je tako doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima/njama i novinarima/kama, saopćeno je iz ove organizacije.

Kazali su da su izjave Stanivukovića sramotne.

Takođe, u mjesecu martu u kojem se provodi kampanja ‘Za život žena’ izjave Gradonačelnika poput: ‘Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti’ su, u najmanju ruku, sramotne i stoga Helsinški parlament građana otkazuje sve ranije najavaljene aktivnosti u sklopu ove kampanje, uključujući i panel zakazan za danas, 20. marta u 18.00 časova u ‘Staklencu’, pod nazivom ‘Inspirativne žene – Koliko smo ravnopravne?’”, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje.

Svaka četvrta žena je na svojoj koži iskusila tu dominaciju, i da ovakve izjave gradonačelnika mogu biti shvaćene i kao opravdavanje nasilja koje žene trpe u svojim porodicama”, kazali su.

Iz organizacija skreću pažnju da patrijarhat opresivno djeluje i na muškarce koji ne dijele vrijednosti patrijarhalne idelogije i nisu ili nemaju pristup pozicijama moći i odlučivanja.

Iz Helsinškog parlamenta navode da su u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj na snazi različiti zakoni i propisi kojima se štite prava žena na slobodu izbora, izražavanja i odlučivanja, kao i sva druga prava koja, ovakvim izjavama, bivaju dovedena u pitanje.

U konačnici, ne želeći da oskrnavimo ono što su nam u nasljeđe ostavile mnogobrojne odvažne i slobodnomisleće žene, naše majke, bake i prabake, otkazujemo naše učešće u kampanji ‘Za život žena’ koja se provodi u gradu koji ne samo da propagira retrogradne vrijednosti nego nije u stanju ni da u javnom prostoru zaštiti žene i djevojke, šaljući tako sliku o Banjaluci kao konzervativnom, zatvorenom i mjestu opasnom po život za sve one koji se ne uklapaju u konstruisanu sliku tradicionalnih, patrijarhalnih i porodičnih vrijednosti”, navode u saopćenju.