Foto/ Dedić nakon pogotka vjernicima čestitao početak Ramazana

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pružila je sjajan nastup u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Islanda.

Jedan od najboljih pojedinaca susreta je bek Salzburga Amar Dedić.

Mladi fudbaler je učestvovao kod prva dva pogotka koja je postigao Rade Krunić, a nakon toga se i sam upisao u listu strijelaca.

Sjajno je povukao loptu, pobjegao čuvarima i silovitim udarcem matirao protivničkog golmana.

Nakon pogotka otišao je proslaviti sa navijačima, a zavratio je dres ispod kojeg je bila majica sa natpisom “Ramadan Mubarak”.

Tako je Dedić čestitao svim vjernicima islamske vjeroispovijesti početak mjeseca Ramazana.

Edin Džeko nakon pobjede: “Definitivno je lakše igrati, nego gledati utakmicu sa klupe”

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine deklasirala je Island u prvom susretu kvalifikacija za Euro 2024. rezultatom 4:0.

Zbog povrede nije nastupio kapiten reprezentacije Edin Džeko, ali je njegovo prisustvo bilo od velike pomoći našim mladim momcima.

Dijamant se oglasio na Facebook profilu nakon velikog trijumfa našeg tima:

Svaka čast momcima na igri i pobjedi i svaka čast navijačima na podršci, koja nas je nosila do pobjede!

Uz vas je sve bilo lakše… Volim te Bosno i Hercegovino. PS: Definitivno je lakše igrati, nego gledati utakmicu sa klupe”, poručio je Džeko.

Tok utakmice

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na savršen način započela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, pošto je večeras u Zenici razbila Island (3:0).

Tako je idealan povratnički debi na klupi Zmajeva imao i Faruk Hadžibegić, a sada naš državni tim u sjajnom raspoloženju idu na megdan Slovačkoj, protiv koje igraju u nedjelju.

Večerašnju pobjedu je BiH ostvarila bez tri ključna igrača – Edina Džeke, Seada Kolašinca i Miralema Pjanića, a tim je zbog toga bio izuzetno podmlađen.

Debitovao je Benjamin Tahirović, a na bekovskim pozicijama igrali su Jusuf Gazibegović i Amar Dedić, koji je posebno oduševio i stigao čak do prvijenca u nacionalnom dresu.

Bolji je rival BiH bila od samog starta utakmice, a prvu šansu je imala preko Ermedina Demirovića već u 4. minuti. Izašao je sam pred Runarssona, ali golman Islanda ga zaustavlja.

Novu šansu je Demirović imao u 9. minuti. U trku je šutirao glavom jako snažno, ali fenomenalno je odbranio Runarsson.

Do vodstva Zmajevi stižu u 14. minuti. Agilni Amar Dedić je odlično povukao loptu po desnoj strani, prevario čuvara i poslao je na ivicu peterca do Smaila Prevljaka. On je propušta do Radeta Krunića, koji sa šest metara pogađa za 1:0.

Nastavljena je dobra igra BiH i nakon gola. Kontrolisali smo utakmicu, ali čekalo se na priliku sve do 31. minute. Tada opet sjajni Dedić centrira, a šut glavom Siniše Saničanina brani golman gostiju.

U 35. minuti je bilo opasno pred golom Ibrahima Šehića. Finnbogasson je prihvatio jednu dugu loptu, ali na kraju je Saničanin uspio intervenisati u posljednji čas.

Do drugog gola BiH stiže u 40. minuti. Opet je fenomenalni Dedić probio po desnoj strani, centrirao do Prevljaka, čiji je šut izblokiran, ali na loptu narčava Krunić i postiže svoj drugi gol večeras za 2:0.

U 44. minuti smo vidjeli fenomenalan pokušaj Jusufa Gazibegovića. S lijeve strane je ušao u sredinu i raspalio po lopti, a krajnjim naporom to brani Runarsson.

Kontrolisala je BiH igru i u nastavku utakmice, te se ni u jednom trenutku nije dovela u pitanje pobjeda našeg tima.

U 63. minuti Zmajevi dolaze do trećeg gola, a fenomenalnu partiju je tada krunisao nevjerovatni Dedić. Ušao je s desne strane u sredinu i raspalio slabijom lijevom nogom s 20 metara, te matirao nemoćnog Runarssona! 3:0.

Bio je to za Dedića prvijenac u najdražem dresu, a nedugo nakon toga ga je Hadžibegić povukao iz igre i tom prilikom je ispraćen ovacijama.

Do kraja vrijedi samo istaknuti dobru šansu za Gudmundssona u sudijskoj nadoknadi, ali on nije bio precizan.

Završilo je 3:0.