Foto/ Otvorena adaptirana šalter sala Općine Centar, ovako sada izgleda

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas su svečano otvorili adaptiranu šalter salu Općine Centar.

Kako navode, time će pružanje usluga građanima biti brže i jednostavnije.

Projekt adaptacije i uređenja šalter sale zajednički su finansirali Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i Općina Centar, a cilj mu je omogućavanja bržeg i efikasnijeg pružanja usluga i povećanja zadovoljstva korisnika.

Pored dosadašnjih šaltera ovjere i izdavanja izvoda iz matičnih knjiga, novinu će predstavljati i šalteri pojedinih službi Općine, gdje će građani moći dobiti uslugu u šalter sali bez potrebe da idu u prostorije općinskih službi.

Pored usluga koje pruža Općina Centar, građanima će također biti omogućeno i pružanje usluga predaje zahtjeva i preuzimanje dokumenta koji se odnose na evidenciju JMBG, prebivališta/boravišta, ličnih karata, vozačkih dozvola, putnih isprava i promjene ličnog imena.

Ovo je sjajan dan i odlična vijest za građane ove lokalne zajednice, jer od danas ne moraju više da razmišljaju o tome da na više mjesta odlaze po određene dokumente.

MUP KS i Općina su građanima osigurali da sve to mogu uraditi na jednom mjestu, te smo na ovaj način pokazali kako treba da funkcioniše efikasna javna uprava, koja radi kvalitetno, koja je blizu građanima i koja im olakšava ostvarivanje prava.

Iz našeg iskustva znali smo da su građani bili nezadovoljni što za vađenje dokumenata moraju ići na više lokacija. Nije potrebno mnogo sredstva da bi se ostvarile ovako dobre ideje“, rekao je ovom prilikom ministar Katica.

Ministar je pozvao i druge načelnike sarajevskih općina da prate ovaj primjer, te izrazio nadu da će se iznaći način da se i u drugim općinama realizira ova ideja koja zasigurno olakšava život građanima.

Načelnik Mandić je naglasio da je realizacijom projekta rekonstrukcije šalter sale građanima olakšan proces dobijanja usluga.

U saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, koje je sufinansiralo i iniciralo ovaj projekt omogućili smo našim građanima da u jednoj modernoj i digitalizovanoj sali dobiju kompletnu uslugu. Koristim priliku da se zahvalim i Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Katici na svesrdnoj podršci u realizaciji ovog zajedničkog projekta.

Sa unapređenjem usluga u šalter sali se nećemo zaustaviti. Već intenzivno radimo na tome da dodatno unaprijedimo red sistem, kako bi građani sa svojih mobilnih uređaja mogli rezervisati red za izdavanje ili ovjeru dokumenata“, kazao je Mandić.