Haris Zahiragić: “Tvit je bio nespretan, ali nema tu dehumanizacije”

Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini KS ispred Stranke demokratske akcije, oglasio se nakon brojnih reakcija povodom njegovog twitta u kojem Mirsada Čamdžića nazima “psetom b*lijskim”.

Zanimljivo je da je kazao da je “citirao novinara”…

Iako sam riječima ‘lažeš pseto’ zapravo citirao novinara (kojeg jako cijenim), Andreja Nikolaidisa, a koji je na takav način prije neki dan odgovorio na potvoru koju je na njegov račun izrekao Dragan Mioković iz ‘Njihove stranke’ – to me ne amnestira od kritika“, rekao je Haris Zahiragić (SDA) nakon što je sinoć uvrijedio Mirsada Čamidžića (Naša stranka) zbog njegovog nastupa na FACE TV.

Zahiragić je u sinoćnjem twittu napiso Čamdžiću, koji je u emisiji kritikovao rad SDA, “Lažeš, pseto b*lijsko” što je izazvalo negodovanje i reakciju javnosti.

Iako se kod nas u narodu kaže ‘lažeš kao pas’ – ipak je sinoćnji tweet bio previše, jer mi ne trebamo biti kao oni.

Dodao sam epitet b*lijski, prije svega radi teške optužbe Čamdžića da je SDA, tobože, stvorila ‘neobegovat’ u Bosni i Hercegovini. A to je, veoma opasna teza koju su salonski ljevičari preuzeli od neprijatelja ove države.

Mi smo, bez obzira šta o tome mislio Čamdžić ili radikalni hercegovački portali, demokratska država i društvo. Balija, u tom smislu, što se mene tiče, označava čovjeka koji se stidi svoga identiteta, porijekla i pripadnosti. Čovjeka, Bošnjaka, koji ima neki autokompleks.

I ima potpuno drugačije značenje kada to kaže Bošnjak – Bošnjaku. Nema tu neke dehumanizacije ni islamofobije, kako neki neuvjerljivo tvrde. Uostalom, oni to i promovišu kao svoju vrijednost”, napisao je Zahiragić na svom FB kanalu.

Naša stranka: “Pozivamo sve političke aktere na javnu osudu Zahiragićevog govora mržnje”

Povodom jučerašnje Tvit reakcije Harisa Zahiragića u kojoj je Mirsada Čamdžića iz Naše stranke nazvao “psetom b*lijskim“, oglasili su se iz Naše stranke.

Kako su naveli Zahiragić je Čamdžića etiketirao najpogrdnijim riječima koje su služile za dehumanizaciju Bošnjaka.

Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA, sinoć je našeg potpredsjednika Mirsada Čamdžića etiketirao najpogrdnijim riječima, istim onima koje su služile za dehumanizaciju Bošnjaka u ratu i na čijim su krilima počinjeni najstravičniji ratni zločini uključujući i genocid”, kažu iz Naše stranke.

Dodaju kako iz SDA očigledno ne prezaju da svoje političke protivnike karakteriziraju na krajnje opasan način koji može izroditi i fizičke napade i zločin.

Najoštrije su osudili takve kvalifikacije i pozvali nadležne da sankcionišu takav govor.

U potpunosti stojimo iza Mirsada Čamdžića i zaštitit ćemo ga na sve moguće načine, ne bojimo se i nastavljamo BiH voditi evropskim putem.

Političare pozivamo da pokažu više odgovornosti u svojim javnim nastupima te da osude Zahiragićev govor mržnje pa makar bili i iz njegove stranke.

Samo unisonom reakcijom svih političkih aktera možemo našu političku scenu učiniti civiliziranom i demokratskom”, zaključuju.

Mirsad Čamdžić kritikovao SDA, Haris Zahiragić ga brutalno uvrijedio

Podsjetimo, Mirsad Čamdžić (Naša stranka i Fahrudin Skopljak (SDA) gostovali su na Face TV.

Raspravljali su i predlagali rješenja za formiranje federalne vlade.

U jednom od obraćanja, Čamdžić je kritikovao djelovanje SDA te je komentarisao i izjavu Harisa Zahiragića (SDA).

Zahiragić je nedavno rekao kako BiH treba tražiti nove saveznike, pa ako treba neka to budu Kina i Rusija.

Čamdžić je odgovorio na to:

Najradije ga ne bi komentarisao, ali je rekao da SDA želi okrenuti ka savezničkim zemljama kao što su Kina i Rusija, možda je tamo bolja situacija kada su manjine u pitanju”, kazao je Čamdžić.

Odmah nakon ove izjeve reagovao je Zahiragić na svom Twitter profilu na kojem je vrijeđao Čamdžića.

Lažeš, pseto b*lijsko! I ne, nije uvreda napisati istinu, jer oni su ponosni na svoj baliluk, uvreda je lagati i stavljati nekome riječi u usta u prime time emisiji”, napisao je Zahiragić.

Na ovaj Twitt Zahiragića reagovali su njegovi pratioci s pitanjima “Zar se ovako ponaša skupštinski zastupnik”.