Igor Stojanović o američkoj crnoj listi: “Boriti se protiv ‘legitimnih’ je patriotizam”

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović dao je svoj komentar o crnoj listi na koju je Ministarstvo finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država stavilo nekoliko državljana BiH.

Kazao je da nam je crna lista pokazala zloupotrebu institucija u svrhu uskostranačkih interesa.

Američka crna lista nam je pokazala nešto što je kontinuirana pojava u politici. Rad na štetu bh. naroda i građana. Zloupotreba državnih institucija u svrhu uskostranačkih interesa. Secesija. Kriminal. Najgore je što smo se na to navikli. Postaje normalno.

Posebnu pažnju bi obratio na dio teksta iz State Department-a koji kaže da etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini, da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi.

Boriti se protiv ‘legitimnih’ je patriotizam. Njih država i red ne zanimaju“, poručio je Stojanović na Facebooku.

Podsjetimo, na crnoj listi su završili Osman Mehmedagić, Dragan Stanković, ali i narkobos Edin Gačanin.

U obrazloženju uvedenih sankcija Mehmedagiću između ostalog se navodi da je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Odmah nakon informacije o uvođenju sankcija bivšem direkotru OSA-e, oglasili su se i Mehmedagić, ali i SDA koja je direktno prozvana.

Negirali su krivicu i od Amerikanaca zatražili da objave dokaze za detalje koje navode.

OHR je podržao sve domaće i međunarodne napore u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i jačanju vladavine prava.

James O’Brien: “Vidjeli smo da je Mehmedagić zloupotrijebio javnu instituciju”

Javna dobra stranke preuzimaju za svoje dobro, to smo vidjeli i to je suština antidejtonskog ponašanja, kazao je James O’Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu, obrazlažući odluku da se Osman Mehmedagić, bivši direktor OSA-e, stavi na crnu listu SAD-a.

O’Brien ističe da je ključni fokus američke politike podrška ispravnom funkcionisanju javnih institucija.

Vidjeli smo da je Mehmedagić zloupotrijebio javnu instituciju, to podriva Dejtonski sporazum, to je nedopustivo. Javne institucije moraju raditi u korist svih građana, to je suština Dejtona i to je ono što mi podržavamo.

Ove odluke se donose nakon dugog istraživačkog procesa. Ništa se ne dešava preko noći, ovo su dobro razvijeni procesi na kojima radi jako mnogo ljudi i niko ne može ovim biti iznenađen”, kazao je i dodao:

Mi nećemo ovu odluku u javnosti objašnjavati. Mi sarađujemo blisko s institucijama kojih se ovo tiče (pravosuđe), te institucije bi trebale poduzimati određene aktivnosti.”

Da li su sankcije dovoljne?

One su samo dio politike, pojedinci koji žele koristiti nešto za svoju korist ili korist drugih pojedinaca moraju se suočiti s posljedicama. Mi ćemo blisko sarađivati i s kolegama iz Evrope, predstavit ćemo sve građanima BiH i na njima je konačna odluka.

Kada objavimo ovakve sankcije reakcije koje dobijemo su uvijek ‘da znamo to, neka ste se sjetili da ih sankcionišete’, na vama je da odlučite da li ćete podržavati ljude koji tako postupaju, na nama je da vam damo dokaze o tim ljudima”, kazao je O’Brien i istakao:

Dugoročno ponašanje pojedinaca koji su sankcionisani neće biti prihvatljivo, kako građanima tako i euroatlantskom putu BiH.”