Irfan Čengić: “Povećan budžet i olakšano opremanje policije u KS”

Za 29. mart zakazana je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati prijedlog Zakona o izvršenju budžeta KS za 2023. godinu kao i budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Zastupnik Irfan Čengić ističe da je prihvaćen prijedlog kojim se olakšava opremanje i naoružavanje policije u Kantonu Sarajevo, te je prihvaćen prijedlog za povećanje sredstava za kupovinu oružja, oklopnih vozila i druge opreme.

Prilikom rasprave o Zakonu o izvršenju budžeta, dostavio sam prijedlog koji olakšava procedure nabavke policijske i vojne opreme uz primjenu Zakona o javnim nabavkama BiH.

Ovim izmjenama Uprava policije KS će moći nabavljati policijsku opremu kako to radi policija u RS, što će značajno pojednostaviti procedure, smanjiti mogućnosti žalbi i obaranja postupaka nabavke i ostale probleme koje smo imali u nabavkama oružja i opreme za potrebe policije“, ističe Čengić

Pojašnjava da će Uprava policije uz saglasnost Vlade KS moći provoditi tajne postupke koji do sada nisu provođeni.

U postupku javne rasprave Vlada KS je prihvatila prijedlog i uvrstila ga u prijedlog Zakona o izvršenju budžeta KS koji će biti na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo.

U odnosu na nacrt budžeta, sredstva za opremanje MUP KS, su povećana sa 2,7 miliona KM na 10,1 milion KM, što je bio jedan od mojih prijedloga u javnoj raspravi kao i same uprave policije i ministarstva.

Zahvaljujem ministru finansija Davoru Čičiću i ministru MUP Admiru Katici na razumjevanju i saradnji, samo zajedno možemo jačati naš sigurnosni aparat. Nadam se da će i Skupstina KS imati razumjevanja za važnost ove teme“, dodaje Čengić.

Čengić je istakao i očekivane da će Vlada FBiH konačno donijeti novu Uredbu o policijskim uniformama kako bi izvršili nabavku novih uniformi, ukolilo se to ne desi uskoro moramo pronaći način da opremimo našu policiju novim uniformama.

U prijedlogu Zakona o izvršenju budžeta KS za 2023. godinu koji je objavljen na web stranici Skupštine KS stoji da “Sredstva utvrđena na razdjelu 17. glava 02. Uprava policije, na poziciji ‘Nabavka specijalne opreme (vojne i policijske)-Uprava policije’ izvršavat će se u skladu sa čl. 10d., 10e. i 10f. Zakona o javnim nabavkama (‘Službeni glasnik BiH’, br.39/14 i 59/22).

Za svaku pojedinačnu nabavku iz stava (2) ovog člana koja će se vršiti u skladu sa čl. 10d., 10e.i 10f. Zakona o javnim nabavkama (‘Službeni glasnik BiH’, br. 39/14 i 59/22), saglasnost daje Vlada na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.”