Ivana Marić: “Slučaj poništenja magistarske diplome Sebije Izetbegović je otvorio Pandorinu kutiju”

Ivana Marić, politička analitičarka, komentirala je odluku Senata Univerziteta u Sarajevu da poništi akademsko zvanje Sebiji Izetbegović.

Njen status prenosimo u cjelosti:

“Slučaj poništenja magistarske diplome Sebije Izetbegović je otvorio pandorinu kutiju. Ne radi se samo o poništenju magistarskog zvanja, već o mnogo većem problemu.

Jedna strana će morati odgovarati za ovo ili ona ili oni koji su joj pomagali ili oni koji su je lažno optužili, ako ipak prilikom krečenja pronađe diplomu.

Mnoga pitanja su ostala otvorena, a neka od njih sa sobom nose ne samo moralnu već i krivičnu odgovornost.

– Gospođa Izetbegović je tek sada tužilaštvu predala indeks, kojim namjerava dokazati da je položila ispite. U indeksu su ocjene i potpisi profesora.

Važno pitanje je da li su potpisi profesora vjerodostojni ili falsificirani. U oba slučaja to sa sobom povlači krivičnu odgovornost ili profesora ili gospođe Izetbegović.

– Ko su osobe koje su joj omogućile napredak u akademskoj i stručnoj karijeri, a sve to bez posjedovanja diplome?

Kako je moguće da su se i iz svih tih arhiva izgubile kopije diplome. Tužilaštvo bi trebalo ispitati i taj segment.

– Ako je poništena magistarska diploma Upravni odbor KCUS-a bi morao ragovati i pokrenuti postupak razrješenja generalne direktorice jer više ne ispunjava uvjete za obavljanje ove funkcije. Zašto to već nisu uradili?

– Ako je poništena magistarska diploma, uprava Medicinskog fakulteta bi trebala povući neophodne korake za prekid radnog odnosa na fakultetu jer gospođa Izetbegović više ne ispunjava uvjete za to. Zašto to već nisu poduzeli?

– Da li čekaju da joj istekne mandat i da dostojanstveno ode u penziju i sa svojim suprugom uživa u skromnom i poštenom životu, sa solidnim penzijama”, pita se Ivana Marić, ali realno gledajući i cjelokupna bh. javnost.