Jezivi detalji tragedije: Brat (3) i sestra (2) izgorjeli na krevetu dok su se grijali

Djevojčica (2) i njen brat (3) izgorjeli su u požaru koji je buknuo u njihovoj kući u Staroj Moravici kod Bačke Topole.

Sumnja se da su mališani stradali nakon što je iz šporeta na drva ispao žar.

Požar je izbio juče oko 8.20 u domu porodice koja ima osmoro djece. U tom trenutku u kući je bilo četvoro mališana, dok je četvoro bilo u školi.

Majka je bila u prodavnici, a otac u dvorištu.

Sumnja se da je do požara došlo kada je iskra ispala iz peći za loženje i prvo zahvatila krevet na kom su bila djeca, kako bi se grijala. Plamen se potom proširio i na čitavu prostoriju“, kaže izvor, pa dodaje:

Tijela dvoje djece nađena su baš pored peći, dok je iz vatrene stihije spašeno drugih dvoje mališana.”

Komšije kažu da su vidjeli da djeca iskaču kroz prozor bježeći od buktinje.

Scene su bile jezive, ulica je bila zatvorena, a čuli smo da je u kući sve izgorjelo i da je porodica koja je izgubila dječicu ostala bez krova nad glavom.

Otac je valjda pokušao da uđe u kuću po djecu, ali su dim i vatra bili velika prepreka da se uđe u dom”, kažu komšije.

Otac i majka mališana bili su korisnici socijalne pomoći, a kuću koja je sada izgorjela dobili su na korišćenje. Jedva preživljavaju.

Porodica je, kako pričaju rođaci, muku mučila da se prehrani, a za osmoro djece trebalo je svaki dan bar pet vekni hljeba staviti na sto pišu mediji iz Srbije.

Iz Centra za socijalni rad su potvrdili da je ova desetočlana porodica koristi socijalnu pomoć već 13 godina, i da nisu imali nikakvih prijava ili probleme s njima.

Kako se saznaje, Opština Bačka Topola će pomoći u zbrinjavanju porodice, obezbijedit će uslovan prostor za stanovanje.

Za samo nekoliko dana tragično ugašeno sedam dječijih života u Srbiji – dječak se utopio u septičkoj jami

Ocu šestogodišnjeg dječaka, koji se utopio prije dva dana u septičkoj jami pored porodične kuće u selu Rogača kod Sopota u Srbiji, u koju je upao dok se igrao u dvorištu, Centar za socijalni rad je oduzeo kćerku, javljaju mediji u Srbiji.

Nesreća se dogodila u Ulici Janka Katića, kada je dječak iskoristio trenutak da sam izađe vani nakon što je njegov otac Zoran, koji se tog jutra vratio iz treće smjene – zaspao.

Mališan se najvjerovatnije okliznuo i upao u nezatvorenu septičku jamu punu vode.

Samo sam se jednog trenutka trgnuo iz sna i vidio da je kćerka Nikolina kod mene u krevetu i da se igra, ali i da mi nema sina. Istrčao sam bos napolje i imao šta da vidim. Nemanja je plutao u vodi.

Brzo sam ga izvukao, pokušao reanimaciju. Odmah sam zvao Hitnu pomoć i policiju. Ali, za mog sina već je bilo kasno. Ne možete ni da zamislite kakav je osjećaj kad vadite mrtvog sina iz vode.

Ne znam šta ću i kako dalje bez njega, ali ni bez kćerke, koja je trenutno pod nadzorom Centra za socijalni rad“, priča za Novosti otac Zoran.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je naložilo da se tijelo dječaka prenese na Institut za sudsku medicinu zbog obdukcije, koja će danas biti okončana, nakon čega će biti zakazana sahrana malenog dečaka.

Neutješni otac, koji radi kao pekar, kaže da je sve činio za svoju djecu. Iako često umoran od noćnog rada, odvajao je vrijeme da im skuha ručak, poigra se sa njima.

Posebnu pažnju posvećivao je baš sinu, vodio ga kod ljekara, logopeda…

Nemanja je bio fizički zdravo dijete, ali imao je određenih zdravstvenih problema. Slabo je govorio, njegova bolest je, kako su mi objasnili doktori, bliska autizmu i mentalnoj zaostalosti.

Niko ne zna kako se sve to dogodilo, zašto je moj sin takav. Neki zdravstveni radnici rekli su da je, možda urođeno, ali sve sam činio on bude dobro i sretno dijete, kao i njegovi vršnjaci“, kazao je otac.

Tragičnu vijest da je maleni Nemanja nastradao, njegov otac Zoran, javio je i majci, koja inače, ne živi više sa njima.

Majka je u maju prošle godine krišom odvela Nemanju i njegovu tri godine mlađu sestru Nikolinu u Novi Sad, kod čovjeka sa kojim sada živi i koji je, po meni, korektan“, tvrdi Nemanjin otac.

Sve sam radio kako bih djecu vratio nazad i kako ne bi dospjela u dom.

Na kraju, u decembru se pojavila moja sada već bivša žena, prvo u Centru za socijalni rad, gdje je rekla da više ne može da brine o djeci. Onda je i u sudu u Sopotu kazala da više ne želi ni Nemanju, ni Nikolinu“, dodaje otac.

Nakon toga, kako kaže nesretni čovjek, oboje djece dodijeljeno je njemu na staranje:

To me je obradovalo i sve sam činio da djeci bude dobro. Istina, oboje su svojevremeno, dok ih majka nije uzela od mene, išla u vrtić. Kada su mališani ponovo dovedeni kod mene, nisu istovremeno mogli biti vraćeni i u vrtić.

Tu je nastao mali problem, jer niko nije htio da čuva dvoje male djece, od kojih je jedno poput Nemanje. Istina je da je teško sa takvim djetetom, pa ga možda zbog svega, nisu čuvali i majčini roditelji, koji žive u blizini“, dodao je.

No, Zoran nije odustajao.

Noću radim u pekari, dođem s posla, donesem hljeb, mlijeko, kifle, voće, sokove… Dok su išli u vrtić, kako bih se ja malo odmorio, bilo je lakše. Ali, posljednjih mjeseci sam se namučio“, priča Nemanjin otac.

Kako saznaju Novosti, Zoran je onda odlučio da potraži neku djevojku ili ženu, koja bi čuvala djecu dok on spava i malo pripomogne oko kuće. Za cijenu nije pitao:

Nije meni bilo teško da djecu okupam, operem veš, skuham ručak. Ali, zaista me je noćni rad umarao, pa sam plaćao djevojku da ih pazi.

Kad dođem s posla, ona ide i zaključava vrata sa vanjske strane, što je bilo sigurnije“, priča on.

Međutim, kako se dogodilo da je djevojka zaboravila da zaključa ulazna vrata od kuće, niko ne zna. Zoran kroz plač kaže:

Ništa ja nju ne krivim, eto, desilo se. Legao sam, zaspao, djeca su bila unutra. Kad sam se probudio, vidio sam da Nemanje nema. Onda sam vidio da su ulazna vrata od kuće otvorena“, zaključio je.

Majka mališana nastradalih u požaru u Novom Pazaru prevezena na psihijatriju, saopćili joj strašne vijesti

Nakon što je saznala da je četvero mališana tragično stradalo u požaru u Novom Pazaru, njihovu majku Amru A. doktori su prebacili u Beograd, u kliniku “Laza Lazarević”.

Ona je jako teško podnijela, slomila se. Još joj je i muž jako loše. Pitanje je da li će on preživjeti“, kaže rođak ove majke za Blic.

Podsjetimo, Amra A. zadobila je opekotine u požaru u kojoj joj je nastradalo četvoro djece.

Njen suprug Abdularahim teško je povrijeđen i izgorjelo mu je preko 50 posto tijela. Njemu se ljekari bore za život.

Njihovo četvoro djece uzrasta od šest mjeseci do 6 godina nastradalo je u požaru koji je izbio u nedjelju ujutru u stanu u Novom Pazaru u kojem su živjeli.

Rezultati obdukcije pokazali su da su se djeca ugušila ugljen-monoksidom.

Podsjetimo, otac četvoro mališana živ je gorio dok je pokušavao da spasi svoju djecu, tvrde očevici ovog strašnog događaja. Nesrećni čovjek je preko terase pokušao da uđe u sobu gdje su mu bila djeca, ali nije uspoo da otvori vrata.

Ljekari u novopazarskoj bolnici rekli su da su tijela troje dejce bila praktično ugljenisana prilikom prijema, dok je četvrto dijete davalo znake života, ali su opekotine bile toliko jezive da ni reanimacijom nije moglo biti spašeno.

Klanjana dženaza mališanima tragično stradalim u požaru u Novom Pazaru

Mališani koji su nastradali u stravičnom požaru u Novom Pazaru sahranjeni su na groblju Gazilar.

Rezultati obdukcije pokazali su da su se djeca ugušila ugljen-monoksidom.

Otac koji je živ gorio pokušavajući da djecu spasi iz plamena je na liječenju u Beogradu.

Prema riječima doktora dr. Hajrovića, njegovo stanje je trenutno stabilno, dok se majka djece nalazi na posmatranju na Odjeljenju hirurgije u novopazarskoj bolnici.

U gradu je proglašen Dan žalosti, a iz Tužilaštva, još uvijek nema zvaničnih informacija o tome kako je došlo do požara.

Ipak, u medijima se spominje informacija da je do požara došlo zbog nemara, odnosno nepravilnim korištenjem grijalica.