Foto: Arhiv

Milorad Dodik LGBT osobama poručio da idu na ostrvo: “Tužite me, nikakav problem nije”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković dodijelili su ključeve 50 stanova za izbjegla i raseljena lica u banjalučkom naselju Ada.

U tom naselju je u okviru Regionalnog stambenog programa izgrađena zgrada vrijednosti 2.975.231 KM.

U razgovoru sa novinarima Dodik je istakao svoje zadovoljstvo realizacijom projekta ali i se dotakao i aktuelnih političkih pitanja, te ponovio nekoliko šokantnih i homofobnih izjava.

Pripadnicima LGBT populacije čak je poručio i da idu na “ostrva”.

Dodik se u razgovoru sa nonvinarima najprije dotakao američkog ambasadora kao i odnosa RS i SAD-a.

Mi nismo prekinuli saradnju sa Amerikom nego sa Američkom ambasadom i ambasadorom. Ne slušam muziku kao američki ambasador. Sve što je rekao je apsurd. Mislim da je on i osoblje ambasade protiv srspkog naroda. Kada govori o zakonima o kleveti on govori o tijelima koja kontrolišu sudove, a oni ih kontroliše.

On je pokušao sanirati situaciju koju je sam izazvao. Kada tvrdi da imovina pripada BiH to je za nas udar na naš suverenitet, imovina pripada RS i tako će ostati, volio to taj ambasador ili ne volio.

Poštujemo američki narod i Ameriku ali ne poštujemo takve mešetare. Imovina neće biti na dnevnom redu. Imovina pripada nama”, kazao je predsjednik RS.

O zakonu o nevladinim organizacijama i zakonu o kleveti Dodik je kazao da će sigurno biti doneseni.

Dodik je ponovio da će LGBT aktivistima biti zabranjen pristup obrazovnim institucijama.

Ja mislim da to zagađuje javni prostor i da to treba eliminisati, ja se sada olučujem, da oni nama nameću svoje vrijednosti to nećemo dopustiti”, ponovio je Dodik svoje stavove.

Ja i dalje ostajem protiv tih ljudi, odnosno protiv onog što propagiraju, nemam ništa protiv tih ljudi, oni su slobodni da u svom privatnom životu upražnjavaju šta hoće, tužite me nikakav problem nije”, kazao je između ostalog Dodik.

Za mene je, dodaje Dodik, neprihvatljiv zakon o istospolnim brakovima, smijem biti protiv.

Imate mjesta, ostrva, ovo je naš način života, idite tamo”, kazao je Dodik.

Zakon o NVO, zakon o kleveti, čiji je nacrt usvojen u NSRS izazvao je žestoke reakcije aktivista, udruženja, ambasada i novinara, predsjednik RS Milorad Dodik na te se reakcije ne osvrće.

Prema svemu sudeći istrajaće u namjerama da spornim zakonima prekrši niz ljudskih prava i sloboda i građana Republike Srpske i BiH.