“Moguće nove poplave u BiH zbog topljenja snijega i novih padavina”

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo upozorava na moguće poplave i rast vodostaja rijeka nakon topljenja snijega i novih padavina.

“Prognozira se porast vodostaja uslijed topljenja snijega i novih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na rijekama Bosni, Uni i Sani. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH”, stoji u saopćenju.

Naveli su da se u narednim danima prognozira vanredno hidrološko stanje, posebno na području općina u Unskosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez”.

Ističu da nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama.

Dodaju da službe treba da građanima pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Šta kaže FHMZ o vremenu narednih dana?

Sutra će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni većinom slabije padavine. Više kiše se očekuje prije podne u sjevernim područjima.

Na planinama će padati slab snijeg. U Hercegovini lokalno može pasti malo kiše, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Tokom noći na nedjelju postepeno razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 °C, na jugu do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11 °C, na jugu do 16 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može pasti malo kiše. Razvedravanje tokom noći na nedjelju.

Najniža jutarnja temperatura zraka oko 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar većinom slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1 °C, na jugu zemlje do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 °C, na jugu od 11 do 15 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2 °C, na jugu zemlje do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Od poslijepodnevnih sati se očekuje jače naoblačenje koje će tokom noći na srijedu usloviti kišu.

Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 °C.