Na snazi žuti meteoalarm zbog snažnog vjetra, narednih dana izmijenjat će se godišnja doba

Jutros je u našoj zemlji bilo malo do umjereno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Sokolac -2 stepena, Bjelašnica 1, Široki Brijeg 2, Sarajevo, Stolac i Zenica 4, Ivan Sedlo, Mostar i Prijedor 5, Tuzla 6, Bijeljina i Trebinje 7, Bugojno, Srebrenica i Zvornik 8, Livno 10, Doboj i Drvar 11, Neum 12, Gradačac 13, Banja Luka, Bihać i Sanski Most 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana nastupit će jače naoblačenje praćeno kišom.

Padavine se najprije očekuju u južnim i jugozapadnim područjima, a tokom noći i u ostatku zemlje.

Vjetar prije podne slab, a poslije podne umjeren, na momente pojačan, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 15 do 22 stepena.

U Sarajevu malo do umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana naoblačenje, a tokom noći se očekuje i kiša. Najviša dnevna temperatura oko 17 stepeni.

Na snazi žuti meteoalarm zbog snažnog vjetra

Zbog jakog vjetra na području istočne Hercegovine, jugoistočne, istočne, sjeveroistočne, sjeverne, sjeverozapadne i jugozapadne Bosne na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na području livanjske regije očekuju udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat zbog čega je na snazi žuti meteoalarm.

Istovremeno na području banjalučke, fočanske, prijedorske, trebinjske i višegradske regije očekuje se mjestimično pojačan vjetar sa udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat).

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U narednih nekoliko dana “izmijenjat” će se tri godišnja doba

Sutra, u srijedu, meteorolozi prognoziraju oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U višim područjima i na planinama se očekuje snijeg.

U večernjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne je moguća susnježica ili snijeg.

Poslije podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti na sjeverozapadu Bosne, a u ostatu zemlje prema kraju dana ili tokom noći.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Krajem dana i tokom noći u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura.

Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 12, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni.

U četvrtak u centralnim i istočnim područjima umjereno do pretežno oblačno, ponegdje je moguće i provijavanje slabog snijega. U ostalim dijelovima sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura.

Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 3 do 9, na jugu do 12 stepeni.

U petak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i uglavnom u cijeloj zemlji vjetrovito.

Jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 3 do 9, na jugu do 12 stepeni.