Nakon brutalnog napada na aktiviste u Banjaluci oglasila se Dodikova kćerka, nije osudila brutalni napad

Huligani su sinoć u Banjaluci napali aktivistkinju i novinarku Vanju Stokić i njenog momka.

Napad se dogodio u naselju Obilićevo, a meta su bili aktivsti okupljeni oko pokreta “BH Parade ponosa”.

Napad su osudile mnoge organizacije, ambasade i pojedinici ali kćerka Milorada Dodika nije.

Krivca vidi u Transparency Internationalu…

Batina nije iz raja izašla i ne treba nikoga fizički maltretirati (sem pedofila). Sve je ukazivalo na to da bi moglo doći do ovakvih stvari i procjena je bila da se okupljanje zabrani. Posao Transparency International jeste da podgrijava već uzavrelu atmosferu.

Nije postojao nikakakav govor mržnje, neslaganje sa tim vidom promocije seksualne orijentacije nije mržnja. Moderno je javno pričati da se slažete sa paradiranjem ne bi li dobili par lajkova ili političkih poena, a u isto vrijeme privatno se zgražavati nad eksponiranjem na ulicama u tangama, kožnim hlačama, sa bičevima…

E to se zove dragi moji zove licemjerje i takvi ‘vas’ mrze, a ne oni koji javno kažu svoj stav koji se vama ne dopada”, napisala je Gorica Dodik na Twitteru.

Podsjetimo tokom jučerašnjeg dana na fudbalskoj utakimici Borac – Leotar ali i na ulicama Banjaluke huligani su izvjesili uvredljive transparente za pripadnike LGBTQ populacije.

Napadnuta novinarka Vanja Stokić za napad je optužila predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji su svojom retorikom, kako ona tvrdi, nahuškali huligane.

Očekivano, kćerka Milorada Dodika u napadu i uvredljivim transparentima nije vidjela ništa sporno te je kao i mnogo puta do sada stala u odbranu svog oca.

Ambasada SAD-a i OSCE o napadu na aktiviste u Banjaluci: “Vlasti moraju krivično goniti počinioce”

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a osudili su sinoćnji napad huligana na aktiviste “BH Parade ponosa” u Banjaluci poručivši da se moraju identifikovati počinioci.

Osuđujemo nasilni napad na večeras (sinoć op.a.) mirne aktiviste u Banja Luci. Vlasti moraju identifikovati i krivično goniti one koji su počinili ovaj gnusni čin”, naveli su na Twitteru uz podjelu objave Misije OSCE-a odakle su uputili oštru poruku:

OSCE BiH najoštrije osuđuje večeras nasilni napad na novinare i aktiviste u Banjaluci. Svaki pojedinac ima pravo da živi slobodno i sigurno bez straha od nasilja ili diskriminacije”.

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe.

Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.

Naša stranka: “LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor”

Povodom sinćnjeg nasilnog napada na pripadnike LGBT populacije u Banjaluci u kojem ima i povrijeđenih oglasila se i Naša stranka.

Pozvali su organe pravosuđa i policije na što hitniju reakciju.

Najoštrije osuđujemo nasilnički primitivizam. Pozivamo organe pravosuđa i policiju da što hitnije reaguju. Također, pozivamo sve političare da osude nasilje jer je, nesumnjivo, i njihova retorika doprinijela da do nasilja dođe.

Pripadnici LGBT populacije moraju dobiti mogućnost da slobodno ispoljavaju svoj identitet i da ga manifestiraju kroz kulturne i druge događaje. Nasilnicima mora biti oduzeta mogućnost da nad njima i nad bilo kim drugim ispoljavaju nasilje. LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor”, poručili su iz Naše stranke.

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe.

Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.

Iz policije su rekli da su obaviješteni o ovom događaju te da rade na rasvjetljavanju slučaja, ali nisu komentarisali to da njihove kolege nisu reagovale i stale u zaštitu aktivista.

Da nisu stali u zaštitu potvrdila je Žana Gauk, novinarka Žurnala kazavši da je aktiviste napalo 30-tak huligana.

Vojin Mijatović: “Nisu problem LGBT aktivisti, već pe*eri na vlasti”

Nakon napada na LGBT aktiviste u Banja Luci, oglasio se i potpredsjednik SDP-a, Vojin Mijatović.

Naime, Mijatović je na svom Facebook profilu napisao da nisu problem LGBT aktivisti, već “pe*eri” na vlasti.

Dodao je i to da zabrana bilo čije slobode, nije ništa drugo nego fašizam.

Odluka vlasti u Banjoj Luci i RS da zabrane šetnju LGBT aktivista predstavlja direktno kršenje elementarnih ljudskih prava. Napad huligana večeras u Banjoj Luci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca.

Najoštrije osuđujem napad i tražim od MUP-a RS da se počinioci otkriju i uhapse“, napisao je Mijatović na fotografiji s LGBT zastavom na svom Facebook profilu.

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže