Nastavlja se akcija masovnog pošumljavanja u Kantonu Sarajevo

Akcija masovnog pošumljvanja šireg područja Kantona Sarajevo nastavlja se s dolaskom proljaća, te počinje u utorak, 21. marta 2023. godine, u 08:00 sati na području Grdonja.

Istoga dana, obilježava se i Svjetski dan šuma kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja šuma koje zauzimaju više od jedne trećine kopna na planeti Zemlji.

Kako je ranije najavljeno, na Svjetskki dan šuma planirano je da se posadi 1.425 sadnica, srazmjerno broju dana koliko je Sarajevo bilo pod opsadom tokom agresije u periodu od 1992. do 1996. godine.

Ova aktivnost prethodi i sadnji više od 18.500 sadnica koje će biti sastavni dio Memorijalne šume, projekta koji će KJP Sarajevo-šume raditi u saradnji s Fondom memorijala Kantona Sarajevo.

Akciji će se u 12:00 sati pridružiti i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, a iz Sarajevo – šuma i Ministarstva pozivaju građane da učestvuju u sadnji 1.425 sadnice i tako daju svoj doprinos pošumljavanju, ali i kulturi sjećanja na najdužu opsadu jednog grada u modernoj historiji čovječanstva.

Akcija masovnog pošumljavanja pokrenuta je u proljeće 2021. godine, s ciljem da postane tradicionalna aktivnost koja će se ponavljati svakog proljeća i jeseni.

Tokom prethodne dvije sezone pošumljena je površina od 42 hektara šumske goleti.

Molimo Vas da planirate dolazak Vašeg novinara i ekipe.