Nihad Uk najavio prve korake s pozicije premijera Kantona Sarajevo, javnost se pita hoće li moći odgovoriti zadatku

Nihad Uk, budući premijer Kantona Sarajevo koji praktično samo čeka zvanično imenovanje, gostovao je na televiziji Sarajevo.

Ja volim da kažem ‘preuzeti odgovornost’, u ovom slučaju mi smo u Kantonu preuzeli malo više odgovornosti“, kaže Uk.

Čovjek koji ima vrlo malo iskustva u realnom sektoru, upravljat će kantonom čiji budžet prelazi milijardu maraka.

24. marta, u petak, zakazana je sjednica u 9 sati, meni i nama kao budućem sazivu Vlade predstoji da u ovom periodu završimo na samom ekspozeu.

Moja misija u narednih par dana je da svaki od predloženih ministara predloži dio koji se odnosi na njegov resor, da se to objedini i da bude sastavni dio resora.

Završeni su principi same koalicije, dogovaraju se završni dokumenti mjera koji će biti potpisan prije same sjednica koja je zakazana“, kaže Uk.

Šta je to što iz ove pozicije planira prvo uraditi Nihad Uk? Šta je to gorući problem koji premijer jednog kantona može riješiti?

Zaista ću u narednom periodu insistirati zajedno sa resornim ministrom koji dolazi iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu da stavimo akcenat u prvim mjesecima ovog mandata na čišćenju grada, odnosno cjelokupnog Kantona. Volio bih da taj segment odlično završimo a paralelno sva ministarstva će raditi na svojim prioritetima“, rekao je Uk.

Dalje je rekao da bi volio da Kanton Sarajevo “umiju” i da u naredna dva mjeseca dobije onakvu sliku kakvu očekuju svi građani.