Nihad Uk predstavio ekspoze zastupnicima u Skupštini KS

Mandatar za sastav nove Vlade KS Nihad Uk (Naša stranka) predstavio je ekspoze zastupnicima u Skupštini KS.

Istakao je da se za govornicu Skupštine prvi put popeo prije deset godina, a onda i kao općinski vijećnik, pa onda kao zastupnik u Skupštini KS.

Uvijek sam govorio s poštovanjem. Govorio sam sa željom da i poštovanje sam zaslužim, ne samo ja lično, nego i institucija koju predstavljam.

Kao mandatar, a nakon vašeg glasanja nadam se i premijer, imam još veće poštovanje, kao što je i većina težina koja se pred mene postavlja, kao i odgovornost koja mi se povjerava“, rekao je Uk.

Kazao je da su političari ogledalo mnogo stvari.

Naš ugled treba biti proporcionalan onom šta predstavljamo. Ne smijemo zaboraviti da mi svi ovdje predstavljamo Sarajevo, simbol otvorenosti, sporta, umjetnosti, humora, dobre hrane, komšiluka i gostoprimstva“, kazao je Uk.

Poručio je da je vrijeme da se vrati dignitet u politiku.

Pozivam sve nas da budemo na visini zadatka koji nam je povjeren, u tome ću vam uvijek biti prijatelj i partner. Dugo sam razmišljao da li da prihvatim ovu funkciju.

Kao najmlađi mandatar imam obavezu i odgovornost prema građanima KS i mladima iz čitave BiH. Njih želim potaknuti da učestvuju u procesima, preuzmu odgovornost i kreiraju bolju budućnost BiH“, dodao je Uk.

Naglasio je da će mu biti potrebna podrška građana, ali da pod podrškom ne misli na slijepo slijeđenje.

Zahvalio se i osobama koje su predložene za ministre na prihvatanje odgovornosti.

Naglasio je da se u prethodnom mandatu usvojilo nekoliko mjera, koje su se poslije prenijele širom BiH.

Moram naglasiti da će se građani KS naredne godine voziti novim tramvajima koje je obezbijedila prethodna Vlada. U narednom periodu ćemo se voziti novom tramvajskom linijom prema Hrasnici i trolejbuskom prema Vogošći.

Sadržajno ćemo obogatiti naše olimpijske planine, sagradit ćemo univerzitetsku biblioteku, muzej savremene umjetnosti Ar Aevi, bit ćemo opredijeljeni prema sportu, fokus će biti na KK Bosni, RK Bosni, FK Željezničaru i FK Sarajevu, kako bi ih vratili na stare staze slave“, poručio je Uk.