Nova objava Nedima Sladića mnogima se neće svijeti: “Sve su prilike…”

Mladi i najbolji bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić na Facebooku je ponovo objavio vremensku prognozu koja se tiče snježnih padavina.

Poznati meteorolog sve pojasnio u jednoj rečenici:

Sve su prilike da mi još nismo završili sa zimom“, poručio je Sladić na Facebooku.

Ranije je Sladić najavio obilne snježne padavine rečenicom:

Visinska dolina u nedjelju donosi osjetan pad temperature zraka, kako hladna zračna masa prolazi kroz tzv. Bečka vrata“, dodavši:

Budite u pripravnosti i slušajte preporuke hidrometeoroloških službi i BiHAMK-a u nedjelju kako su moguće određene poteškoće u saobraćaju“, poručio je Sladić.

Šta kaže FHMZ?

Danas će u Bosni i Hercegovini biti oblačno. U Bosni sa susnježicom ili snijegom, a u nizinama će padati i kiša, a u Hercegovini kiša.

U Bosni većina padavina u drugom dijelu dana, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4 °C, na jugu zemlje od 7 do 12 °C.

Sutra, u četvrtak, u Bosni će preovladavati pretežno oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno u nizinama će pasti malo kiše, u Bosni i susnježice, a u višim područjima malo snijega.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3 °C, na jugu zemlje od 4 do 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6 °C, na jugu zemlje od 10 do 15 °C.

U petak oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4 °C, na jugu zemlje od 4 do 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7 °C, na jugu zemlje od 9 do 13 °C.

U subotu u Bosni prije podne oblačno, smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. U Hercegovini umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4 °C, na jugu zemlje do 7 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje od 9 do 13 °C.

U nedjelju u Bosni pretežno oblačno vrijeme, u Hercegovini umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3 °C, na jugu zemlje do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6 °C, na jugu zemlje od 10 do 14 °C.

Izgledi vremena za narednih 15 dana

Ispred nas je razdoblje promjenjivog vremena sa slabim mrazom u pretplaninskim i planinskim područjima.

U ovoj sedmici preovladavat će oblačno, a malo sunčanih intervala izgledno je u drugom dijelu sedmice.

Povremene padavine često će biti na granici između kiše i snijega, u centralnim područjima Bosne i Hercegovine.

Pritom, naročito u višim predjelima može doći do formiranja dodatnog snježnog pokrivača.

U Hercegovini i na sjeveru Bosne očekivane padavine bit će u obliku kiše.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C. Najviše dnevne temperature između 0 °C i 5 °C, na jugu zemlje do 12 stepeni.

Pred kraj sedmice očekivane maksimalne temperature dosezaće do 15 stepeni.

U periodu od 06.03. do 13.03. prema raspoloživim prognostičkim modelima, ponovo slijedi razdoblje nestabilnih vremenskih prilika.

Kiša će biti izraženija u zapadnim i južnim područjima naše zemlje. Temperature zraka u porastu, a slab mraz se prognozira samo u centralnim i istočnim područjima.

Jutarnje temperature oscilirat će u rasponu između -1 °C i 5 °C u Bosni do 8 °C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 4 °C i 10 °C u Bosni i Hercegovini do 13 °C.