Objašnjenje gradonačelnice Karić kako je Grad Sarajevo postao vlasnik Vijećnice

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na zvaničnom Twitter nalogu dala je objašnjenje kako je Grad Sarajevo uspio dobiti vlasništvo nad Vijećnicom.

Karić je jučer ujutru objavila da je od 3. marta Vijećnica 1/1 u potpunosti u vlasništvu Grada Sarajeva, te je poručila kako je tim činom osiguran opstanak institucije Grada.

Međutim, ubrzo su se saopćenjem oglasili iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine postavljajući pitanje kako su u Gradskoj upravi uspjeli upisati pravo na vlasništvo Viječnice.

Kada sam imenovana za gradonačelnicu, prije nešto manje od dvije godine, Grad Sarajevo je od nepokretne imovine u vlasništvu imao Olimpijski bazen, 7 stanova, 2 poslovna prostora, 5 garaža”, navela je u reakciji Karić.

Ona je istakla kako je Grad Sarajevo od danas vlasnik Vijećnice i zgrade DPO-a na Skenderiji…

Dobila sam nekoliko upita kako je moguće da smo uknjižili državnu imovinu. Odgovor je jasan. Vijeće ministara je dana 13.05.2008. godine donijelo Odluku br. 01-50-7/08 kojom se nekretnina – objekat Vijećnice izuzima od zabrane raspolaganja državnom imovinom propisanom odredbama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Obzirom na navedeno, objekat Vijećnice se ne može smatrati državnom imovinom u smislu definicije državne imovine propisane Odlukom Vijeća Ministara o osnivanju Komisije za državnu imovinu (‘Službeni glasnik BiH’, br. 10/05). Stoga Grad Sarajevo, niti postupajući sud u ovom predmetu ni u kojem slučaju nisu povrijedili državnu imovinu, budući da objekat Vijećnice to nije, te upis Grada Sarajevo kao vlasnika, u cjelosti je utemeljen i zasnovan na relevantnim činjenicama i dokazima”, zaključila je sarajevska gradonačelnica.

NUB BiH odgovorio gradonačelnici Karić: “Ne odustajemo od prava na Vijećnicu”

Podsjećamo, iz NUB-a BiH su poručili da će “svim pravnim sredstvima boriti” da zgrada Vijećnice bude vraćena kulturi.

Iz NUB BiH ističu da su iznenađeni ovim saopćenjem te postavljaju pitanje kako su u Gradskoj upravi uspjeli upisati pravo na vlasništvo Vijećnice.

Iznenađeni smo saopćenjem kako je Grad Sarajevo uspio upisati pravo vlasništva nad zgradom Vijećnice bez učešća Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u tom postupku, kao dugogodišnjeg nosioca prava raspolaganja, odnosno prava korištenja.

Inače, NUBBiH je od 1951. godine nosilac prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice, po odluci tada nadležnih organa Grada Sarajeva.

Biblioteka je podnijela zahtjev Općini Stari Grad (prije više od dvije godine) na čijoj se lokaciji nalazi zgrada Vijećnice, da je upiše u katastarski operat, koji ni do danas nije riješen, a sve na osnovu Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH.

Nakon granatiranja zgrade Vijećnice (25. augusta 1992.), zatim poslijeratnog nerješavanja pravno-finansijskog statusa NUBBiH, ovo je najveći napad na ovu instituciju u njenoj časnoj misiji kulture, obrazovanja i nauke”, naveli su iz NUB BiH.

Također, iz NUB BiH poručuju da će svim pravnim sredstvima boriti da zgrada Vijećnice bude vraćena kulturi.

Benjamina Karić: “Najveća pravna pobjeda Grada Sarajeva”

Kako je ranije istakla Karić ovo je najveća pravna pobjeda za grad.

Nakon više od 30 godina borbe i rasprave, ovo je najveća pravna pobjeda za naš grad.

Nakon zgrade DPO-a na Skenderiji, vlasnici smo i najljepše gradjevine u Bosni i Hercegovini. Ovim činom smo obezbijedili opstanak institucije Grada.

Zemljišnoknjižni izvadak. Facebook

Hvala pravobranilaštvu Grada Sarajeva, a posebno pravobraniocu Admiru Jusufbegoviću na radu, znanju i uloženom trudu.

Vraćamo našem gradu ono što mu pripada“, poručila je Karić.