Oglasio se i BH Telecom o sankcijama Osmici: “Neprijatno smo iznenađeni”

Nakon što je State Department jučer objavio da su uvedene sankcije Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru OSA-e, između ostalih, oglasio se i BH Telecom.

Naime, u obrazloženju SAD navodi se kako su sankcije uvedene jer je zloupotrijebio svoju poziciju kako bi od BH Telecoma dobio podatke o komunikacijama političkih oponenata SDA.

U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, bh. državljanin Osman Mehmedagić ‘Osmica’ zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA“, navodi se u obrazloženju.

Iz ove kompanije kažu da su neprijatno iznenađeni.

Neprijatno smo iznenađeni navodima iznesenim u saopštenju američkog Ministarstva finansija i trezora u dijelu obrazloženja uvedenih sankcija za gospodina Osmana Mehmedagića u kojem se spominje kompanija BH Telecom“, navodi se na početku saopćenja.

Kažu da postoji zakonska procedura za uzimanja podataka iz Telecoma.

S tim u vezi, smatramo svojom obavezom da javnost upoznamo sa zakonskim i regulatornim okvirom u kojem djeluju svi operatori telekomunikacija u BiH, uključujući i BH Telecom.

Operatori telekomunikacija, u skladu sa članom 4. Zakona o komunikacijama imaju obavezu da o vlastitom trošku osiguraju održavanje funkcije zakonitog presretanja telekomunikacijskih usluga i/ili djelatnosti koje obavljaju, kao i čuvanje i osiguranje telekomunikacijskih podataka.

Dakle, obaveza svih telekomunikacijskih operatora jeste da osiguraju sisteme koji će omogućiti provođenje funkcije zakonitog presretanja ovlaštenim agencijama, a sve u skladu sa pozitivnim propisima. Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda“, istaknuto je.

BH Telecom, kao i sankcionisani Osmica te SDA, traži dokaze od Ambasada SAD u BiH.

S obzirom na navedeno, pozivamo Ambasadu SAD da što prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sistema BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH, jer tvrdnje iznesene u obrazloženju nanose nemjerljivu reputacijsku štetu našoj kompaniji“, zaključili su u saopćenju.

Oglasio se Mehmedagić: “Optužbe protiv mene su neistinite”

Sve optužbe kojima je Ministarstvo finansija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da me uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište, tvrdi bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

Pozvao je Ministarstvo finansija ili druge institucije SAD-a da, ukoliko imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka, da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio. Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne saradnje sa institucijama SAD. Zbog te saradnje od partnera iz SAD-a mi je dodijeljeno Specijalno priznanje“, izjavio je Mehmedagić u saopćenju za javnost.

Upitao je zašto se odmah nije reagiralo, odnosno zašto se s njim sarađivalo do kraja mandata, ako je bilo dokaza protiv njega, ili utemeljenih sumnji.

Uprkos vrlo indikativnom sadržaju iznesenih optužbi na moj račun, želim vjerovati da one nisu povezane sa aktuelnim političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini, te da uvrštavanjem na listu sankcija nisam postao kolateralna šteta u pokušajima usmjeravanja tih političkih procesa“, ističe.

Dužnost generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kako navodi, obavljao je profesionalno i u skladu s Ustavom BiH, zakonima i propisima te da nikada u višedecenijskoj karijeri nije učinio ništa nečasno niti protuzakonito.

Braniću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način, stoga još jednom pozivam Ministarstvo finansija SAD-a da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama.

Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcionisanju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini“, kazao je Mehmedagić.

SDA stranka traži od Sjedinjenih Američkih Država da javno objave dokaze protiv njih

Nakon novih sankcija funkcioneru Stranke demokratske akcije oglasili su se iz ove stranke.

Kazali su da je u “junu 2022. godine Ambasada SAD-a u Sarajevu optužila je SDA da pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja”.

U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima sa ambasadorom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD-a podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe“, poručili su danas iz SDA.

Naveli su kako su tražili da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama.

Ništa od toga se nije desilo”, dodali su iz ove stranke.

U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i ‘sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku’.

Ponovo tražimo da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca”, navedeno je u reakciji SDA.

Dok se to ne desi, poručili su iz ove stranke, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju “smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a”.

SDA neće podleći nikakvim pritiscima i nastavit će da vodi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, evropske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama ma sa koje strane dolazile”, stoji na kraju saopštenja SDA.

Podsjetimo, bivši direktor OSA-e Osman Mehemdagić Osmica, narkobos Edin Gačanin i Dragan Stanković, direktora Uprave za geodetske poslove RS danas su stavljeni na crnu listu SAD.

Nakon uvedenih sankcija, oglasili su se iz State Departmenta.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kako Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju reformu, mi također promovišemo odgovornost za postupke onih koji potkopavaju demokratske institucije i unapređujemo njihovu agendu za političku i ličnu korist na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini (BiH), da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi.

Rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS) angažovano je u secesionističkim akcijama kako bi oduzelo ovlasti od države i dalo ih entitetskim vladama i institucijama.

Političke stranke sa sjedištem u entitetu Federacija BiH naoružale su ključne institucije sektora pravde i sigurnosti kako bi zloupotrijebile resurse za podršku političkim ciljevima i za zaštitu kriminalnih organizacija s kojima su povezane.

Danas uvodimo sankcije za tri pojedinca koji predstavljaju prijetnju vladavini prava, regionalnoj stabilnosti i aspiracijama onih koji traže funkcionalnu demokratsku državu.

Ministarstvo trezora sankcionisalo je Osmana Mehmedagića, bivšeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033.

Mehmedagić je zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju u državnom vlasništvu u korist svoje stranke, Stranke demokratske akcije (SDA). Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi ličnog i stranačkog bogaćenja.

Ova aktivnost odražava širi obrazac ponašanja Mehmedagića i SDA da koriste položaje na vlasti za ličnu i stranačku korist.

Nadalje, Trezor je sankcionisao Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, na osnovu E.O. 14033.

Stanković je odgovoran za eklatantan pokušaj uzurpiranja vlasti države BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS suprotno odlukama Ustavnog suda BiH, Ustavu BiH i zabrani raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo Ured visokog predstavnika.

Stankovićevi napori da donese ovaj neustavan zakon odražavaju lažne tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika i drugih lidera RS u vezi s tim.

Konačno, Trezor sankcioniše Edina Gačanina, državljanina BiH i jednog od najozloglašenijih svjetskih trgovaca narkoticima, prema E.O. 14059.

Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i povezan je s grupom za organizirani kriminal Kinahan, koju je Ministarstvo finansija prethodno označilo kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju.

Kao garant DPA, Sjedinjene Američke Države su posvećene borbi protiv endemske korupcije, prijetnji državnoj vlasti BiH, te širenja nedozvoljenih droga i organiziranog kriminala, koji zajednički prijete euroatlantskoj putanji BiH.

Ostajemo nepokolebljivi u podršci građanima Bosne i Hercegovine i demokratskim institucijama zemlje”, naveli su iz State Department.