Poslanici SDP-a, NiP-a, NS i BHIKF-a podržavaju prijedlog Bećirovića za zaustavljanje rasta plaća političarima

Klubovi poslanika SDP-a BiH, NiP-a i NS/BHIKF-a pozdravljaju jednoglasnu odluku Predsjedništva BiH koje je na prijedlog Denisa Bećirovića usvojilo i po hitnom postupku uputilo u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ovo su danas napisali u zajedničkom saopćenju klubovi SDP-a BiH, NiP-a i NS/BHIKF-a.

Konkretan i jasno definisan prijedlog Bećirovića je upravo na tragu onoga što su poslanici ova tri kluba kroz rasprave jasno isticali – podrška budžetu, podršku rastu plaća namještenicima, vojnicima, policijskim i državnim službenicima, ali i jasno iskazano protivljenje rastu plaća najviših državnih funkcionera.

Odgovoran pristup i jednoglasan stav Predsjedništva BiH kojim se želi onemogućiti rast plaća članova Predsjedništva BiH, ministara u Vijeću ministara, članova Parlamenta BiH i drugih je pozitivan signal građanima da se njihov glas čuje, a opravdano nezadovoljstvo razumije.

Ovaj odgovorni politički potez u potpunosti uživa podršku naša tri kluba i ujedno predstavlja primjer i drugim političarima da se uz malo truda mogu pronaći adekvatna i poštena rješenja.

Sa svoje strane, dat ćemo maksimalan doprinos da ovo zakonsko rješenje bude usvojeno, te pozivamo i članove ostalih klubova da to učinimo svi zajedno“, navodi se u saopćenju Klubova SDP-a, NIP-a i NS/BHIKF-a u Predstavničkom domu.

Saopćenje su potpisali predsjedavajući klubova Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Nihad Omerović.