Poznato zašto je Osmica završio na crnoj listi: Prisluškivanje, praćenje, korupcije, sve u korist SDA stranke

Američki State Department stavio je danas na crnu listu Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora OSA-e.

Mehmedagić je, kako se navodi, iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA.

Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman ‘Osmica’ Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta RS.

OFAC danas imenuje Mehmedagića na osnovu E. O. 14033 za saučesništvo u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, ili direktno ili indirektno uključeno u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje“, navodi se.

Mehmedagić poznatiji kao Osmica, inače blizak vrhu Stranke demokratske akcije, godinama se dovodi u vezu sa nezakonitim aktivnostima, a osporava mu se i validnost fakultetske diplome.

Mnogi smatraju da je upravo on preko OSA-e predvodio “duboku državu”.

Osmica se tako danas pridružio Fadilu Novaliću, Diani Kajmanović, Miloradu Dodiku i drugima.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je na sjednici sjednici 23. februara imenovalo je Almira Džuvu za novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Time je zvanično prestao mandat Osmana Mehmedagića.