Pred nama su babine huke, slijedi nam zahlađenje, kiša i provijanje snijega

Danas je u našoj zemlji bilo malo do umjereno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 13 sati iznosile su: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo 14, Livno 15, Neum, Sarajevo i Široki Brijeg 16, Bugojno 18, Drvar i Mostar 19, Stolac, Tuzla i Zenica 20, Bihać 22, Gradačac i Sanski Most 23 stepena.

Podsjetimo, zbog jakog vjetra na području istočne Hercegovine, jugoistočne, istočne, sjeveroistočne, sjeverne, sjeverozapadne i jugozapadne Bosne na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na području livanjske regije očekuju udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat zbog čega je na snazi žuti meteoalarm.

Istovremeno na području banjalučke, fočanske, prijedorske, trebinjske i višegradske regije očekuje se mjestimično pojačan vjetar sa udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat).

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sutra će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U višim područjima i na planinama se očekuje snijeg. U večernjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne je moguća susnježica ili snijeg.

Poslije podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti na sjeverozapadu Bosne, a u ostatu zemlje prema kraju dana ili tokom noći.

Vjetar umjeren do pojačan sjeverni i sjeverozapadni. Krajem dana i tokom noći u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura.

Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 12, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili susnježicom. Jutarnja temperatura oko 3, a najviša dnevna oko 5 stepeni.

U narednih nekoliko dana “izmijenjat” će se tri godišnja doba

Sutra, u srijedu, meteorolozi prognoziraju oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U višim područjima i na planinama se očekuje snijeg.

U večernjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne je moguća susnježica ili snijeg.

Poslije podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti na sjeverozapadu Bosne, a u ostatu zemlje prema kraju dana ili tokom noći.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Krajem dana i tokom noći u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura.

Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 12, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni.

U četvrtak u centralnim i istočnim područjima umjereno do pretežno oblačno, ponegdje je moguće i provijavanje slabog snijega. U ostalim dijelovima sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura.

Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 3 do 9, na jugu do 12 stepeni.

U petak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i uglavnom u cijeloj zemlji vjetrovito.

Jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 3 do 9, na jugu do 12 stepeni.

Šta su babine huke?

Babine huke počinju nakon Džemreta, i traju “od po devete do po desete” hefte poslije Božića, govorili su naši stari.

Dakle, to bi bilo od 10. do 17. marta, odnosno upravo period u kojem smo sada.

Nekada to bude malo ranije, nekada kasnije, ali uglavnom babine huke pokažu svoje “zube”.

To je vrlo nestabilno vrijeme, vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Za vrijeme babinih huka, često se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno vjetrom.

Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti. Inače, narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta “posoliti”, odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

Ukoliko ne padne snijeg tri puta u martu, onda će treći put biti u aprilu.

Ovaj period naziva se još i baba Marta ili marčane bure.

Šta su džemre, Babine huke i marčane bure?

Baba Marta (mitološko značenje) je pojam nastao kao perosnifikacija mjesec marta, njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika.

“Baba Marta“ garantuje nevrijeme i kada mu nije vrijeme i sreće se kod gotovo svih slovenskih naroda.

Za “Babu Martu“ karakteristične su i “Babine huke“ (Babini ukovi). To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zapušu studeni vjetrovi (huke) i zapada susnježica koja pravi „lapavicu“ — tečno blato sa snijegom po tlu.

Porijeklo riječi

Ime Babe Marte nastalo je po mjesecu martu, odnosno rimskom bogu rata Marsu. Oštra je i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proljeću koga najavljuje.

Mitološka prošlost

Legenda kaže da se ona prvi put razgnjevila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mjesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva mjeseca.

Od tada je, ta uvrijeđena starica, postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmijehom donosi proljetnu radost.

Prema narodnom vjerovanju, Baba Marta je oličenje proljeća, ponovnog rađanja, novih zamisli i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi.

Kada toga nema, ona na zemlju pošalje snijeg da opomene ljude kako treba da pripaze na ponašanje.