Preminuo Jim Gordon, bubnjar i koautor Claptonove “Layle”

Jim Gordon, bubnjar koji je svirao s Ericom Claptonom u bendu Derek and Dominos te surađivao s brojnim poznatim muzičkim velikanima poput Beach Boysa, preminuo je u ponedjeljak u dobi od 77 godina.

Muzičar kojem je dijagnosticirana šizofrenija, služio je zatvorsku kaznu zbog ubistva majke 1983. godine i preminuo je u državnoj medicinskoj ustanovi u Vacavilleu u Kaliforniji.

Publicist Bob Merlis potvrdio je Gordonovu smrt u izjavi, dodajući da je Gordon umro prirodnom smrću.

Gordon je najpoznatiji po tome što je s Ericom Claptonom podijelio autorske zasluge za pjesmu “Layla”, osmislivši poznatu klavirsku dionicu pjesme.

Doduše, kako piše Rolling Stone, orguljaš Bobby Whitlock tvrdi da je Gordon zapravo plagirao dio jednog djela koji je napisala Gordonova bivša djevojka Rita Coolidge. Inače, Coolidge je također optužila Gordona za fizičko zlostavljanje.

Prije albuma “Layla and Other Assorted Love Songs” kojeg je snimio s Claptonom, Gordon, rođen 14. septembra 1945. kao James Beck Gordon, bio je poznat kao član grupe session muzičara pod nazivom “Wrecking Crew”.

Zbog iznimnog talenta bio je silno tražen. Njegove bubnjarske izvedbe tako se pojavljuju i na uracima Johna Lennona, Cher, Byrdsa, Jacksona Brownea, Joan Baez, Alicea Coopera, Toma Waitsa, Neila Diamonda, Georgea Harrisona, Yoko Ono, Toma Pettyja i Heartbreakersa, Mela Tormea i mnogih drugih.

Može ga se čuti u pjesmi “You‘re So Vain” Carly Simon, “Classical Gas” Masona Williamsa i “Gentle on My Mind” Glena Campbella, piše Times.

Do sredine sedamdesetih, Gordon je počeo imati problema s ovisnošću.

Pretpostavljam da sam bio alkoholičar. Prije sam pio svaku večer, ali nisam ustao ujutro da popijem piće. Zabio bih iglu u ruku. Kad sam prestao uzimati heroin, počeo sam piti po cijele dane”, rekao je za Rolling Stone 1985. godine.

Počeo je čuti i glasove u glavi i do kasnih sedamdesetih majka ga je nagovarala da potraži pomoć. Prijavio se u psihijatrijsku bolnicu, gdje je ljekarima rekao da mu je mama jedini prijatelj kojeg ima.

Pričao mi je da čuje glasove, ali ja sam mu rekao da mu to govori njegova svijest. No rekao je da je to neko drugi. Očito nikada nije prestao ili čak smanjio unos droge i alkohola. Krajnji rezultat bilo je uništenje njegove porodice”, ispričao je Whitlock za Rolling Stone 2013. godine.

I onda je 3. juna 1983. uslijedila strašna tragedija. Gordon je ubio svoju majku Osu Marie Gordon, koristeći čekić i mesarski nož.

Sljedeće godine osuđen je na 16 godina do doživotnog zatvora, a ostao je iza rešetaka sve do kraja života, prenosi Jutarnji.hr.

Nisam imao interes ubiti svoju majku. Želio sam da se drži podalje. Nisam imao izbora. Bilo je tako jednostavno, kao da su me vodili poput zombija. Htjela je da je ubijem”, ispričao je Gordon za Rolling Stone 1985.

Nisam imao pojma da je još od ranog djetinjstva imao psihotične vizije i čuo glasove. To nikada nije bilo vidljivo dok smo radili zajedno. Samo se činilo kao da su u pitanju loše vibracije, najgore vrste loših vibracija. Nikada ne bih rekao da je poludio. Mislio sam da je takav samo zbog droge”, rekao je Clapton za Rolling Stone 1991. godine.