Pucanj topa sa Žute tabije u Sarajevu najavio početak ramazana

Tradicionalnim pucnjem iz topa u 18:05 sati sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak mjeseca ramazana.

Ramazanski top posljednjih godina je postao istinska atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste.

Ove godine događaj su uveličala i brojna djeca koja su, noseći balone u rukama, uživala zajedno s ostalima koji su pratili tradicionalno pucanje iz topa.

Balone su, nakon pucnja topa, pustili u zrak.

Ovom činu prisustvovali i su izvaničnici među kojima i je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić.

Ramazanska poruka reisul-uleme Kavazovića: “Ulazimo u jedno sveto vrijeme”

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Poruku reisul-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana Agencija MINA prenosi u cijelosti:

“Draga braćo i drage sestre!

Večeras ulazimo u veličanstveni Ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti. Ulazimo u jedno sveto vrijeme, koje je osjetljivo i u kojem se vrijednosti uvećavaju.

Ove godine u njega ulazimo pod motom ‘Porodica u Ramazanu – Ramazan u porodici’. Stoga, neka Ramazan dotakne svaku našu porodicu, i svako srce koje u sebi nosi vjerovanje u Allaha, dž.š.

Taj dodir neka bude blagoslovljen, i neka unose život i vjeru u ono što dotakne.

Predaje nam govore da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno darežljiv bio u Ramazanu. Budimo, dakle, i mi posebno darežljivi.

Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća.

Budimo milostivi i mi prema Njegovim stvorenjima i neka se na nama vidi da postimo. Čuvajmo se onog zabranjenog, i budimo aktivni na planu dobra; neka svi osjete blagodat našeg posta.

Bože naš, nas i naše porodice uvedi blago u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo.

Ramazan šerif mubarek olsun“, naveo je reisul-ulema Husein ef. Kavazović u poruci upućenoj vjernicima povodom nastupajućeg mjeseca ramazana.

Sa zalaskom sunca večeras stiže najdraži gost muslimana, sutra je prvi dan posta

Zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan i muslimani u BiH i širom svijeta klanjati prva teravija.

Tako će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta.

Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije Objave, a karakteristika islamske tradicije Bošnjaka jeste i učenje ramazanskih mukabela.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Post ili “savma” kod muslimana podrazumijeva uzdržavanje od svega što ga kvari (jelo, piće, pušenje, spolno općenje i sl.) u vremenu od pojave zore (sehur) do zalaska sunca (iftar).

To je stroga obaveza svakog punoljetno i zdravog muslimana i muslimanke. Post mjeseca ramazana je ustanovljen Kur`anom, sunnetom i koncenzusom muslimana.

Međutim, ramazan se ne svodi samo na post. Ramazan bi među muslimanima trebao pojačavati smisao suosjećanja s drugima.

Posebno bi do izražaja trebala doći briga o jetimima, ubogim, siromašnim i svim socijalno ugroženim članovima zajednice.

Post nije samo ustezanje od jela i pića već i nastojanje da se strasti, koliko je to moguće, oplemene. Postom, čovjek kroz post razvija sposobnost da kontroliše sebe i svoje postupke.

Također je praksa i da se obaveza izdvajanja zekata izvršava u ramazanu.

Drugi važan imovinski ibadet u islamu jeste obaveza sadekatu-l-fitra (u kolokvijalnom govoru poznata kao vitre) koja se izvršava tokom mjeseca posta zaključno s vremenom do pred klanjanje ramazanskog bajram-namaza.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma – Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Na kraju ramazana, muslimani slave Eid al-Fitr (Ramazanski Bajram). Na arapskom jeziku, to znači “festival kojim se prekida post“.

Bajram ove godine pada 21. aprila.

Ispod možete pogledati ramazansku vaktiju za ovu godinu:

Ramazanska vaktija
Ramazanska vaktija

Video/ U susret ramazanu i mirisu somuna sa Alifakovca: Kako nastaje najpoznatiji ramazanski somun?

Poseban miris somuna tokom mjeseca ramazana osjeti se u mahalama širom Sarajeva, a sve kreće iz jedne od najstarijih pekara koja se nalazi u jednoj od najstrmijih ulica našeg grada.

Vlasnik ove pekare, koja pravi najukusnije somune je Suad Aljović, a umijeće je nasljedio od svog oca Bećira Aljovića.

Kod sarajevske raje poznata je i kao “Bećina pekara”.

Svakodnevni dugi redovi ispred pekare “Alifakovac”, nisu ništa neuobičajeno već samo svjedoče zašto su “Bećini somuni” najukusniji.

Vlasnik pekare “Alifakovac” pozvao je ekipu Sarajevske sehare prije tri godine da posmatramo proces pravljenja najboljih somuna koji su zaslužni za neodoljiv miris u čaršiji.

Iako je riječ o najjednostavnijoj vrsti peciva za koje je osim brašna potrebno malo soli, ćurekota i vode, pravi somun mogu spremiti samo majstori svog zanata.

Poseban šmek somunima daje peć na bukova drva u koju se tijesto ubacuje uz pomoć dugih drvenih pomagala nalik na velike lopate.

Somuni su simbol Sarajeva, pogotovo tokom mjeseca ramazana jer se tada najviše prodaju, a mi se nadamo da ćemo još dugo uživati u ovom neodoljivom mirisu koji osjetimo prolazeći kroz sarajevske mahale.

Kako nastaje somun u “prirodnom zvuku” iz pekare, odnosno bez editovanja zvuka, možete pogledati ispod.