Sebija Izetbegović na Skupštini: “Zašto Vranić ne odobrava zapošljavanje na KCUS?”

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Zastupnica SDA Sebija Izetbegović uputila je zastupničko pitanje ministru zdravstva KS Harisu Vraniću.

Izetbegović traži elaborat o svim zaposlenim u zdravstvu u kojem će biti predstavljena dinamika zapošljavanja.

Dostaviti i plan razvoja u polju zdravstva, ako postoji… Pitanje je zašto Vranić ne odgovara na zahtjeve KCUS-a, odnosno ne odobrava zapošljavanje na mjesto onih koji su penzionisani? Dostavili smo 11 urgencija”, istakla je Izetbegović.

Na današnjoj sjednici Skupštine KS bit će imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo.

Danas imenovanje nove Vlade Kantona Sarajevo

U toku je peta radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi trebala biti imenovana nova vlada.

Važno je istaći da novu vladajuću većinu u KS čine: Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Mandatar (premijer) za novu Vladu KS je Nihad Uk iz Naše stranke.

S obzirom na to da je Igor Stojanović iz SDP-a imenovan za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, pred skupštinskim zastupnicima danas će se naći i prijedlog imenovanja nove dopredsjedavajuće Skupštine KS Jelene Pekić.

Novu Vladu KS, tačnije, 12 ministara, ranije je predložio Nihad Uk, a ako ona danas bude potvrđena činit će je sljedeća imena:

Nihad Uk – kandidat NS, NiP, SDP BiH i SBiH za premijera Kantona Sarajevo;

Darja Softić Kadenić – kandidatkinja NS za ministricu pravde i uprave Kantona Sarajevo;

Haris Vranić – kandidat SDP BiH za ministra zdravstva Kantona Sarajevo;

Almir Bečarević – kandidat SBiH za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo;

Adnan Šteta – kandidat SDP BiH za ministra saobraćaja Kantona Sarajevo;

Enda Pavić Pečenković – kandidatkinja SDP BiH za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo;

Admir Katica – kandidat NiP-a za ministra unutrašnjih poslova;

Zlatko Mijatović – kandidat NiP-a za ministra privrede;

Naida Hota-Muminović – kandidatkinja NiP-a za ministricu odgoja i obrazovanja;

Pavle Krstić – kandidat NS za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo;

Kenan Magoda – kandidat SDP BiH za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo;

Emir Dedović – kandidat SBiH za ministra finansija u Kantonu Sarajevo;

Omer Osmanović – kandidat NIP-a za ministra za boračka pitanja.

Dnevni red sjednice obuhvatit će sljedeće:

1. Zastupnička pitanja, incijative i odgovore;

2. Prijedlog Odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo;

3. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Jasmila Žbanić: “Ako Magoda bude postavljen na javnu funkciju, SDP i Trojka će učiniti veliko nasilje nad građanima”

Peta radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi trebala biti imenovana nova vlada bit će održana danas.

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić dala je osvrt na poređenje drugih zemalja sa našom te o suprotnostima zakona, pomenuvši i Kenana Magodu koji treba postati ministar.

Njen status prenosimo u cjelosti:

“Zašto u civilizovanim zemljama Kenan Magoda ne bi smio biti ministar kulture ili obavljati bilo koju javnu funkciju?! U civiliziranim zemljama zbog jedne vožnje sa 0,2 posto promila alkohola ljudi ne mogu biti ministri.

U zemlji u kojoj muškarac objavi video svađe sa ženom bez njenog pristanka, koju protiv njene volje snima telefonom, tako da svi vide osobu u privatnoj situaciji, papučama i trenerci koja je izašla sa uplašenim djetetom koje stoji na stepenicama – je osoba za koju vam sud ne mora reći da se radi o nasilniku – valjda imate svoje oči!

Ne, nije je pred nama davio, ali smo svi svjedoci da je na mnogo savremenijim i opasnijim metodama javnog lična na socijalnim mrežama zlostavljao, oduzeo joj dignitet, degradirarujiće je proglasio ludom – ukratko izvršio nasilje koje smo kroz njegove snimke svi vidjeli.

Snimku nedostaje ton. Manipuliralo se materijalom da javnost ne čuje verbalno nasilje. Žrtva je u policiji dala izjavu kakve su riječi izgovorene.

Ono što je također čin zlostavljanja za koji vam ne treba papir suda da zaključite o kakvom nasilju je riječ je objava emaila socijalnoj službi putem medija, kojim javnost obavještava da je majka njegovo troje djece luda i da je pokušala samoubistvo.

Ako imate sumnje u mentalno zdravlje neke osobe, znate jako dobro da bi je svako javno eksponiranje moglo još više destabilizirati i dovesti do očajnih poteza.

Ne treba nam papir od suda da shvatimo koliko je ovaj čin nemoralan i zao!

Ako postavi ovog čovjeka ili bilo kojeg drugog nasilnika na javnu funkciju, SDP i Trojka će učiniti veliko nasilje nad nama građankama i građanima.

To političko nasilje bi dovelo do još većeg normaliziranja nasilja u privatnom i javnom životu što će BIH odvesti još dalje od civilizirane zemlje.

Kazna za neovlašteno snimanje i objavljivanje u civiliziranim zemljama je 1-3 godine zatvora.

U komentarima se nalaze dva teksta ( jedan sa snimkom, drugi sa pismom)”, poručila je Jasmila Žbanić jutros na Facebooku.