Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Skraćeni školski časovi tokom ramazana u KS, Naša stranka bila protiv prijedloga

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme ramazana.

Klub Naše stranke nije bio za taj prijedlog.

Iz Naše stranke su naveli da obrazovanje ne može biti žrtva vjerskog ili bilo kojeg opredjeljenja, kolektiva ni pojedinca.

Ta se opredjeljenja moraju poštovati, ali ne na račun opšteprihvaćenih načela o provođenju nastavnog plana i programa, trajanju časova i slično i to u vrijeme intenziviranog ocjenjivanja, kad se đaci bore za veći prosjek ocjena.

Ako je nužno neke ustupke činiti bilo kome zbog ramazana, smatramo da se moglo naći adekvatnijih načina od predloženog. Jedan od njih je obezbjeđivanje iftara ili pomijeranja odmora u njegovo vrijeme. Sigurni smo da ovo nije želja prosvjetnih radnika i đaka i zato prijedlog nismo podržali”, naveli su iz Naše stranke.

Inicijativu za skraćenje časova tokom ramazana predložio je zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić.

Inicijativa zadužuje Vladu KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanja KS da skrati trajanje časova od 29. marta do 24. aprila i omogući svim učenicima i radnicima pravo na slobodno vrijeme iftara tokom trajanja mjeseca ramazana.

Od 27 prisutnih zastupnika, 23 su glasala “za”, jedan je bio “protiv”, dok su dva zastupnika bila “suzdržana”.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS će naknadno dati upute o načinu na koji će se provoditi ova inicijativa.