Šta je na društvenim mrežama radila Azra Šabanović četiri dana prije ubistva Ranka Escobara?

Osumnjičena Azra Š. (21) koja je u utorak uhapšena po međunarodnoj potjernici u Sarajevu zbog sumnje da je učestvovala u brutalnoj likvidaciji Ranka Radoševića (54), zvanog Ranko Escobar samo četiri dana prije zločina javno tražila stan u Beogradu.

Brzom i efikasnom akcijom MUP Srbije svi osumnjičeni za ovu likvidaciju su ubrzo lišeni slobode, a među uhapšenima je i maloljetnica (17) koja je imala svoju ulogu u ovoj likvidaciji, kao i studentica koja je uhapšena.

Ako je sudeći po društvenim mrežama osumnjičena Azra Š. je 5. marta na jednoj Facebook stranici tražila stan uz određene uslove i cijenu koja bi joj navodno najviše odgovarala.

Dobar dan svima, da li iko izdaje stan sa odvojenom spavaćom? Poželjna cijena bi bila do 400 eura”, napisala je Azra Š.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Provjerava se da li je studentica Azra, koja je u utorak uhapšena u naselju Bjelave, zajedno sa svojim dečkom Markom Pjanovićem, vođom navijača Partizana u Brčkom, koji je sinoć lišen slobode u Bijeljini, sa ostalim osumnjičenima za ubistvo namamila Radoševića na pumpu i to pod izgovorom da žele da kupe automobil.

Radošević je kako je dosadašnja istraga pokazala bio na pumpi bez obezbjeđenja, a da je kupce za skupocjeni automobil čekao upravo na pumpi. Ranko Eskobar je inače, bio u biznisu sa automobilima koje je preprodavao, a od određenih je pravio i automobile sa zatamnjenim staklima, ali i blinde“, pišu mediji u Srbiji.

Šta je uhapšena Azra Šabanović izjavila u Sudu BiH

Pred sutkinjom Suda BiH Senom Uzunović danas je održano ročište u ekstradicionom postupku koji je pokrenut nakon hapšenja Azre Šabanović.

Za Šabanović je Interpol Beograd raspisao potjernicu zbog pomaganja i podsticanja u teškom ubistvu.

Za ovo krivično djelo, navela je sutkinja Uzunović, u Srbiji se može izreći kazna u trajanju od 40 godina, piše Dnevni avaz.

Studentica Azra Šabanović iz Brčkog uhapšena je u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu.

Pravosuđe Srbije je potražuje zbog pomaganja u ubistvu Ranka Radoševića (54) zvanog Ranko Eskobar, 9. marta ove godine u beogradskom naselju Rušanj.

Na početku pretresa Uzunović je upitala Šabanović je li krajem februara do marta bila u Srbiji, djevojka je odgovorila:

Jesam, do 7. marta sam bila u Beogradu“, kazala je Šabanović, te potvrdila da je saznala da je za njom raspisana potjernica tek kad je policija u Sarajevu došla po nju na Bjelave.

Advokat Damir Kočo, koji zastupa Šabanović, rekao je da odbrana traži da predmet ide u redovnu proceduru.

S obzirom na ovo izjašnjenje, od pravosudnih organa Srbije bit će zatraženo da podnesu zahtjev za ekstradiciju sa svom potrebnom dokumentacijom.

Kako je po potjernici zatraženo da se Šabanović izrekne zadržavanje, to će sutkinja naknadno odlučiti hoće li studentica zadržavanje od 18 dana provesti u zatvoru ili u kućnom pritvoru pod mjerama zabrane.

Ona je izvanredni student, upisala je magistarski, ima dvije adrese, u Brčkom i u Studentskom domu na Bjelavama, gdje je i nađena. I sama je rekla da je boravila u Beogradu, ali vidjet ćemo pod kojim okolnostima.

Do dostavljanja zahtjeva za izručenje predlažemo da se pusti i odredi joj se ili kućni pritvor ili mjere zabrane. Azra je dijete nepovezano bilo s čim i nema namjeru bježati. Ona se nije krila“, kazao je advokat Kočo.

Po ugovoru o međunarodnom izručenju vlastitih državljana, Šabanović bi mogla biti izručena Srbiji.

Advokat Damir Kočo je nakon ročišta izjavio da je pisanje medija u Srbiji o Azri Šabanović tendenciozno.

Smatramo da žuta štampa u Srbiji, ne potkrepljujući činjenicama, kod javnosti već stvara krivu sliku, tako da je potraživana državljanka BiH već presuđena.

Iz svih tekstova žute štampe u Srbiji javnost može donijeti krive zaključke, a podsjećamo da presumpcija nevinosti važi svuda i objave medija bi trebale biti objektivne“, kazao je Kočo.

Srbijanski mediji objavili šemu po kojoj je radila Azra Šabanović: Ukrala Golf u Kraljevu, pa se uputila ka BiH

Azra Šabanović (22) koja je po međunarodnoj potjernici uhapšena u Sarajevu zbog sumnje da je pomogla u teškom ubistvu Ranka Radoševića (54) zvanog Eskobar na pumpi u Rušnju (Beograd) će biti izručena Srbiji, piše Telegraf.rs.

Azra se sumnjiči da je ukrala Golfa i predala ga direktnim izvršiocima ubistva.

U likvidaciji Radoševića učestvovalo je pet osoba. Za sada nije poznato po čijem nalogu su radili, ali je postojala organizacija i jasno se vidi ko je za šta bio zadužen.

Azra se sumnjiči da je u Kraljevu ukrala Golf i predala ga Luki i Stefanu koji su se njim odvezli do pumpe gdje su ubili Radoševića.

Ona je sa ličnom kartom ušla i izašla iz Srbiji. Maloljetnica koja je uhapšena u Beogradu učestvovala je u namaljivanju Eskobara.

Potjernica je raspisana za Markom Pjanovićem iz Brčkog koji se također sumnjiči da je pomogao u likvidaciji“, kaže izvor Telegrafa.

Azra i Marko su bili u vezi.

Uhapšen i Marko Pjanović, Azrin momak

U Bijeljini je sinoć uhapšen Marko Pjanović za kojim je MUP Srbije raspisao Interpolovu potjernicu zbog učešća u ubistvu Ranka Radoševića Eskobara.

Potvrđeno je ovo iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS večeras su locirali i lišili slobode Pjanovića.

Pripadnici MUP-a RS tragali su za Pjanovićem iz Brčkog, za kojim je MUP Srbije raspisao Interpolovu međunarodnu potjernicu zbog učešća u ubistvu Ranka Radoševića 9. marta u Beogradu.

Podsjetimo, Radošević je ubijen dok je u kafiću na benzinskoj pumpi ispijao kafu. Kamere su snimile dvojicu napadača koji obučeni u crno, sa kapuljačama na glavama i hirurškim maskama ulaze u kafić u kojem je u tom trenutku bilo najmanje 20 ljudi.

Jedan od napadača, prema prvim informacijama Radoševiću koji je pokušao da ustane, ispalio je pet hitaca u njega, a kada je pao, vratio se i “ovjerio ga” sa još dva hica.

Marko Pjanović je, kako mediji saznaju, inače momak Azre Šabanović koja je prije dva dana uhapšena u Sarajevu.

Šabanović je uhapšena u Studentskom domu Bjelave. Djevojka je iz Brčkog gdje je završila Gimnaziju, a u Sarajevu studira na Fakultetu političkih nauka, smjer Socijalni rad.

U potjernici se navodi da je osumnjičena za pomaganje u teškom ubistvu.

Ona se nalazi na ispitivanju u Tužilaštvu BiH. Pitanje je hoće li biti izručena Srbiji, s obzirom na to da je državljanka BiH.

Kako “Telegraf.rs” saznaje, ona se sumnjiči da je u Kraljevu ukrala “Golf 4” kojim su se Luka V. (35) i Stefan Z. (28) dovezli do pompe, a nakon ubistva pobegli.

Prema njihovim informacijama, i ona je bila ta koja je kontaktirala Radoševića kako bi bili sigurni da će doći da proba vozilo koje su navodno prodavali.

Gotovo istu ulogu imala je i maloljetnica koja je uhapšena u subotu. Sumnja se da je mobilnim telefonom zvala Eskobara. Policija je presrela čak 13 poruka koje su sa njim razmijenili. Inače, u ubistvu Radoševića učestvovalo je pet osoba.

U ponedjeljak je potjernica raspisana za još jednim državljaninom Bosne i Hercegovine. Radi se o grupi koja je po svemu sudeći dugo pripremala logistiku za likvidaciju. Međutim, ono što za sada nije poznato jeste ko je naručio ubistvo Radoševića“, kaže sagovornik Telegrafa.

U subotu je policija uhapsila maloljetnicu zbog sumnje da je pomagala u ubistvu. Nakon saslušanja Viši sud u Beogradu odredio joj pritvor do 30 dana.

Njoj se na teret stavljaju dva krivična djela – pomaganje u teškom ubistvu i nezakonito posejdovanje oružja.

U ponedeljak u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušani su Luka i Stefan koji su se branili šutanjem.

Podsjećanja radi, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je u ponedeljak istragu protiv četiri osobe osumnjičene za učešće u ubistvu Radoševića u kafiću na benzinskoj pumpi u naselju Rušanj 9. marta ove godine.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu u sticaju sa po jednim krivičnim djelom “Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija” istraga je pokrenuta protiv Stefana Z. iz Lebana i Luke V. iz Kraljeva.

Naredbom o sprovođenju istrage Stefanu Z. i Luki V. na teret se stavlja da su 9. marta 2023. godine oko 11:05 sati na podmukao način lišili života R. R., koji je usljed zadobijenih povreda preminuo u 11:32 sati i pri tome su sa umišljajem doveli u opasnost život tri gosta u kafiću.

Noseći hirurške maske preko lica, obojica su, kako se sumnja, kada su ugledali oštećenog na parkingu benzinske pumpe, izvadili pištolje i ispalili su više projektila u njega dok je stajao ispred ulaza u kafić.

R. R. je pobjegao u kafić, a za njim je ušao osumnjičeni Stefan Z. i ispalio mu nekoliko projektila u leđa, usljed čega je oštećeni pao na pod.

Stefan Z. mu je potom prišao i iz neposredne blizine mu ispalio još jedan projektil u glavu.

Ko je bio Eskobar?

Ranko Radošević Eskobar, koji je ubijen na pumpi u Rušnju, kako Telegraf saznaje, navodno je bio član bežanijskog klana Gorana Mijatovića koji je likvidiran u Beogradu i vođa nikšićkog klana koji je sarađivao sa škaljarskim klanom na čijem je čelu bio Jovan Vukotić.

Bavio se švercom kokaina i skanka.

Dovođen je u vezu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem kada je kod njih pronađen automobil koji se vodi na njegovo ime.