Selmo Cikotić/ Foto: BIRN BiH

Suđenje Selmi Cikotiću: Aneksom smanjena količina municije, a povećana cijena ugovora

Na suđenju bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, vještak Tužilaštva kazao je da je izmjenama ugovora o prodaji oružja, suprotno odredbama, povećana cijena prodate municije.

Vještak Berko Zečević je u nastavku iznošenja nalaza govorio o drugom ugovoru iz 2004. koji je Agencija za promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske postigla sa firmom “Scout” iz Zagreba, kao i o trećem aneksu iz 2010. kojim je smanjena količina municije, a povećana cijena robe, javlja BIRN BiH.

Zečević je rekao da je prvobitnim ugovorom iz 2004. bila planirana prodaja šest različitih tipova municije po cijeni od oko 840.000 dolara.

Napomenuo je da tim ugovorom, kao i prethodnim, nisu bili pravilno označeni tipovi municije, da je prodaja bila po sistemu “viđeno – kupljeno”, te da je rok za preuzimanje bio 15 dana.

To je bilo 2004, a još traje isporuka”, kazao je vještak.

On je dodao da su određene isporuke obavljene, a da je potom došlo do zastoja i reformi u sektoru odbrane i formiranja Ministarstva odbrane na nivou države, te su pokrenute aktivnosti na realizaciji ugovora i sačinjavanje pregleda stanja i viškova u oružju.

Problem su tri vojske, sve imaju svoje knjigovodstvo, plus četvrto knjigovodstvo Ministarstva odbrane”, napomenuo je Zečević, dodavši da je dinamika bila usporena i odlukom Predsjedništva.

Govoreći o “aneksu tri”, koji je predmet optužnice, vještak je rekao da su napravljene izmjene u vrsti municije i smanjena njena količina, a da je povećana ukupna cijena na oko 1,3 miliona, čime razlika u odnosu na prvobitnu cijenu iznosi oko 480.000 dolara.

Izvršene su isporuke municije koja nije bila predmet ugovora… Povećana je cijena suprotno članu ‘aneksa tri’”, kazao je Zečević.

Prema njegovim riječima, vrijednost ugovora je povećana uz obrazloženje da prvobitno ugovorene robe nema na stanju, što nije bilo tačno.

Dodao je da je ministar odbrane potpisao četiri rješenja o isporukama različitih tipova municije.

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Zečević će nastaviti sa iznošenjem nalaza 4. aprila.